Kamer wil plan tegen belastingontwijking bedrijven

09 april 2013Leestijd: 1 minuut

De Tweede Kamer wil dat het kabinet voor de zomer komt met een plan van aanpak tegen de brievenbusfirma’s in Nederland. Een Kamermeerderheid stemde in met een motie daartoe.

Een aantal oppositiepartijen en regeringspartij PvdA vindt het niet goed dat Nederland te weinig belasting heft op bedrijven die hier niets doen behalve hun geld ‘langssluizen’.

Belasting

In de motie van GroenLinks wordt verwezen naar uitspraken van PvdA-leider Diederik Samsom in televisieprogramma College Tour.

‘Ik vind het een slecht idee dat Nederland een belastingparadijs is; dat we te weinig belasting heffen op bedrijven die hier niks doen, maar alleen maar hun geld langssluizen,’ zei Samsom in het programma.

Ook een motie van de PVV werd gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer. Daarin staat dat bij de internationale aanpak van ‘onwenselijke belastingontduiking’ de Nederlandse ‘fiscale infrastructuur als uitgangspunt te hanteren’.

Aantrekkelijk

Diverse bedrijven, zoals Starbucks en Apple, laten activiteiten via Nederland lopen omdat zij dan minder belasting hoeven te betalen. Nederland is voor deze bedrijven aantrekkelijk vanwege een netwerk van belastingverdragen.

De constructie van de zogenoemde brievenbusfirma’s is niet illegaal en kan daarom moeilijk worden aangepakt.