VVD’er Van Baalen: druk opvoeren op belastingparadijzen

30 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Grote Nederlandse multinationals maken massaal gebruik van brievenbusfirma’s in het buitenland. VVD-Europarlementariër Hans van Baalen vindt dat Nederland met belastingparadijzen moet onderhandelen om hier een eind aan te maken.

Dat zei Van Baalen zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed. ‘Je kunt heel veel druk op een land zetten.’

Winst

Van Baalen reageert met zijn uitspraak op een artikel in de Volkskrant zaterdag. Daarin staat dat Nederlandse multinationals in totaal 237 dochterbedrijven hebben gevestigd in een van de belastingvrije landen.

Shell en ABN AMRO hebben de meeste brievenbusfirma’s. Door activiteiten te laten lopen via landen als Bahrein, de Bahama’s of de Maldiven betalen bedrijven geen belasting over hun winst.

Illegaal

De constructie van brievenbusfirma’s is niet illegaal en kan daarom niet via de wet worden aangepakt. Bovendien is het moeilijk om aan te tonen dat een dochterbedrijf uitsluitend is geopend om belasting te ontwijken.

Van Baalen wil daarom de druk opvoeren op landen die geen winstbelasting heffen. ‘Amerika heeft dat ook gedaan. Je kunt de betrekkingen die je met een land hebt bekijken.’ Volgens Van Baalen zullen bedrijven altijd gebruikmaken van een kier in de deur. Het is zaak om die kieren te dichten.