politiek

PvdA verliest stem ouderen en daalt in peiling De Hond

10 februari 2013Leestijd: 1 minuut

De PvdA van Diederik Samsom is deze week weggezakt in de peiling van Maurice de Hond. De sociaaldemocraten staan op 22 zetels. De partij staat daarmee op het laagste zetelaantal sinds de verkiezingen.

Volgens De Hond is er een verband tussen de score van de PvdA en de dalende populariteit van de partij onder ouderen.

Stemmers

Bij de verkiezingen op 12 september stemde nog bijna 30 procent van de kiezers boven de vijftig jaar op de PvdA. Dat percentage is gedaald naar 12 procent van deze groep stemmers.

De aanhang van ouderenpartij 50PLUS onder de oudere kiezer blijft stijgen. Een op de vijf vijftig-plussers geeft nu zijn stem aan de partij van fractievoorzitter Henk Krol. De partij komt daarmee uit op een virtueel zetelaantal van 13, de hoogste score tot nu toe.

Het kabinet van VVD en PvdA staat op 47 zetels, 32 minder dan momenteel. De VVD zou als er vandaag verkiezingen zouden zijn, net als vorige week 25 zetels halen.

Klagen

Er zijn weinig grote verschuivingen te zien in het opinieonderzoek van De Hond. De PVV wint een zetel en komt uit op 22. Ook het zetelaantal van de ChristenUnie stijgt. De partij zou bij verkiezingen 6 zetels halen. D66 levert een zetel in en staat op 16.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 73 procent van de kiezers het begrijpelijk vindt dat ouderen klagen over hun inkomensontwikkeling. Van de kiezers vindt 56 procent dat de PvdA ouderen in de steek heeft gelaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.