politiek

VVD wil uitkering voor Oost-Europeaan moeilijker maken

17 januari 2013Leestijd: 1 minuut

Als het aan de VVD ligt, wordt het moeilijker voor Oost-Europeanen om een uitkering te krijgen. Gemeenten moeten werkloze Oost-Europeanen niet meteen een uitkering geven, maar eerst bepalen of ze terug kunnen naar hun land van herkomst.

Dat zegt VVD-Kamerlid Malik Azmani donderdag tegen RTL Nieuws. Hij bespreekt het voorstel vandaag in het debat met minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken).

Uitkering

Het aantal uitkeringen onder Midden- en Oost-Europeanen is flink gestegen. In 2007 kregen 800 van deze arbeidsmigranten een uitkering tegenover 3.700 eind 2011, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Gemeenten geven Oost- en Midden-Europese arbeidsmigranten nu meteen een uitkering als ze hun baan verliezen. Pas daarna wordt bekeken of iemand recht heeft om in Nederland te mogen blijven. De VVD wil dit omdraaien.

Wet

Om dit mogelijk te maken moet de wet worden aangepast en moeten gemeenten beter gaan samenwerken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Dienst Terugkeer en Vertrek.

De gemeente Westland luidde zaterdag de noodklok over een schijnconstructie die Nederlandse uitzendbureaus gebruiken voor Poolse arbeidsmigranten. Hierdoor loopt de overheid belastinginkomsten mis. Asscher heeft al laten weten dat hij de schijnconstructies gaat aanpakken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.