Rutte: geen amnestie voor daders MH17-ramp

12 februari 2015Leestijd: 3 minuten
'ANP'

De Tweede Kamer wil van het kabinet weten of het akkoord over het conflict in Oekraïne ertoe kan leiden dat de daders van de vliegramp met MH17 niet vervolgd kunnen worden. In het akkoord zou een passage staan die amnestie voor de daders impliceert.

De Oekraïne-top in Minsk tussen bondskanselier Angela Merkel, president François Hollande, president Vladimir Poetin en president Petro Porosjenko heeft donderdagochtend een staakt-het-vuren in de oost-Oekraïense regio opgeleverd. Een passage uit het verdrag suggereert echter dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de MH17-ramp vrijuit gaan na de oorlog.

Premier Mark Rutte heeft na overleg met Porosjenko tijdens de EU-top in Brussel donderdagmiddag gezegd dat de amnestieregeling niet van toepassing is op de daders van de MH17-ramp, zo meldt RTL Nieuws.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Porosjenko zou hebben ‘gegarandeerd’ dat de daders van de ramp hun straf niet zullen ontkomen. Ook Merkel en Hollande, twee van de andere partijen in het Minsk-akkoord, sloten zich hierbij aan.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Amnestie

In de passage staat te lezen dat ‘een wet die vervolging en straf van personen verbiedt in relatie tot evenementen die plaatshadden in bepaalde gebieden binnen Donetsk en Loehansk’ moet worden ingesteld. Het betreft het gebied waar de Boeing 777 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 werd neergehaald.

Het CDA vroeg via de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken donderdag het kabinet direct om opheldering over de mogelijke immuniteit van de daders, die nog altijd niet bekend zijn. De partij kreeg daarin unaniem steun van de rest van de Kamer.

De Kamer wil weten wat dit deel van het akkoord betekent voor het onderzoek, aangezien Oekraïne partij is bij zowel het Minsk-akkoord als deel van het Joint Investigation Team, dat onderzoek doet naar de vliegramp.  CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vraagt zich af hoe Nederland onderzoek en mogelijke vervolging waarborgt, aangezien ons land geen deel uitmaakt van de Minsk-akkoorden.

Moord

De nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp hebben donderdag in een brief aan het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten dat zij verontrust zijn over de mogelijke amnestieregeling.

‘Het behoeft geen betoog dat de nabestaanden van de MH17-ramp eisen dat de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee de moord op 298 onschuldige passagiers, worden opgespoord, vervolgd en bestraft,’ zo luidt de brief van de Stichting Vliegramp MH17. Zij vragen minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken hen te informeren over de precieze inhoud van de passage over de amnestieregeling. Vooralsnog verklaart de Stichting ‘vooralsnog opgelucht’ te zijn met de garantie van Porosjenko en Rutte, maar zegt wel: ‘eerst zien, en dan geloven.’

Onderste steen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd. Het kabinet heeft altijd gezegd niet te zullen rusten voordat ‘de onderste steen boven gehaald is’ wat betreft het neerhalen van vlucht MH17. Daarbij hoort ook het berechten van de daders.

Eerder op de dag uitte Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken zich voorzichtig positief over het gesloten akkoord. Hij is blij dat het tot een, al dan niet tijdelijk, staakt-het-vuren is gekomen maar benadrukte dat nog wel duidelijk moet worden wat er nu precies is afgesproken en dat de uitvoering van het akkoord cruciaal is: ‘De duivel zit een beetje in de details’.