Oppositie hekelt ‘sussende woorden’ kabinet over veiligheid

11 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het kabinet gebruikt ten onrechte geruststellende woorden om aan te geven dat het wel goed zit met de veiligheids- en opsporingsdiensten. Werknemers van deze diensten melden juist dat het werk zich opstapelt.

Dit zeiden oppositiepartijen SP, CDA en ChristenUnie woensdag in de Tweede Kamer in een overleg over Veiligheid en Justitie.

Volgens de veiligheidsambtenaren wordt het ene gat met het andere opgevuld om werk te kunnen uitvoeren. SP-leider Emile Roemer wil een onderzoek naar het gebrek aan capaciteit en ook de ChristenUnie vraagt zich af waarom het kabinet doet alsof ‘alles in orde is’ in plaats van toe te geven dat er aanvulling nodig is.

Altijd negatief

D66 verweet het kabinet alleen maar reactief te handelen en niet vooruit te denken. Bovendien duurt het volgens de partij te lang voordat maatregelen worden uitgevoerd. Hierop reageerde VVD-leider Halbe Zijlstra dat D66 ‘zelf juist alleen maar reageert en dan altijd negatief’.

PVV-leider Geert Wilders en Louis Bontes van Groep Bontes/Van Klaveren willen dat minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie verdwijnt. Wilders verweet hem dat hij in de afgelopen maand, na het eerste terreurdebat naar aanleiding van de aanslagen in Parijs, niets heeft gedaan.Tijdens het eerdere terreurdebat werd Opstelten ook al onder vuur genomen, omdat hij antiterreurwetten niet snel genoeg zou doorvoeren. Wilders wil dat de minister met pensioen gaat. Ook riep hij premier Rutte op om af te treden als hij niet optreedt tegen het jihadisme.

Niet aan politici

PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat het niet aan politici is maar aan de veiligheidsexperts om te  beoordelen of er genoeg middelen beschikbaar zijn. Als er meer geld nodig is, vertrouwen VVD en PvdA er volgens hem op dat het kabinet dit zal geven. Samsom vindt verder dat de rol van leraren bij het signaleren en tegengaan van radicalisering wordt onderschat: zij verdienen daarin alle steun, aldus de PvdA-leider.

Illusie

Premier Mark Rutte houdt intussen vol dat ‘de hele veiligheidsketen op dit moment in orde’ is. Volgens de premier moeten er ‘altijd keuzes worden gemaakt’ bij de inzet van de diensten. Hij vindt de manier waarop het kabinet dat doet verantwoord. Ook is het volgens hem een illusie om te denken dat veiligheid en bescherming te koop is, ‘maar geld mag ook niet het probleem zijn’.

Het kabinet heeft aan de diensten gevraagd of zij het werk, inclusief de nieuwe prioriteiten, aankunnen en het antwoord daarop was ja, zei Rutte. Merkwaardig omdat de oppositie juist beweert de informatie van de opsporings- en veiligheidsdiensten zelf te hebben ontvangen. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma wil dan ook dat mensen uit de veiligheidsketen in het openbaar gehoord worden over de werkdruk. D66 sluit zich daarbij aan. Opstelten moet daar toestemming voor geven, maar vindt het vooralsnog niet nodig: ‘We besturen ordelijk het land’.