Gerlof Leistra

Meer en beter bewapende politie is nodig tegen terreurdreiging

14 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Met een pistool en pepperspray begint de doorsnee agent niets tegen zwaar bewapende terroristen. De politie moet beter uitgerust worden.

De recente terreuraanslagen in Parijs lieten zien hoe kwetsbaar de politie is. Agenten die de terroristen klem probeerden te rijden, waren geen partij.

Terecht vraagt de grootste politiebond ACP nu om tweeduizend extra agenten en betere uitrusting zoals meer verplaatsbare cabines en zwaarder geschut. Niet alleen terroristen, maar ook huurmoordenaars zijn vaak tot de tanden bewapend.

Machinegeweren

Natuurlijk moet de wijkagent niet met een mitrailleur over de schouders rondfietsen. En ook surveillanten hoeven niet te worden omgebouwd tot commando. Maar agenten die vitale gebouwen en personen bewaken, moeten goed bewapend zijn.

Op Schiphol surveilleert de marechaussee met machinegeweren. Iedereen beseft dat dit nodig is voor de veiligheid van de passagiers. Die situatie geldt nu op veel meer plekken. Zodra de dreiging minder is, kan de bewapening worden aangepast.

In Amsterdam verhuist de recherche van de binnenstad naar Noord. Iedereen weet dat het Centraal Station een potentieel doelwit is. Dan moet de recherche op loopafstand zitten.

MH17

Ook het Nederlands Forensisch Instituut moet fors bezuinigen. Het heeft net een indrukwekkende klus geklaard met het identificatieonderzoek van de slachtoffers van de aanslag op de MH17. Des te vreemder dat DNA-specialisten worden ontslagen. Bij aanslagen zijn juist zij onmisbaar voor het onderzoek naar de daders.

Verantwoordelijk minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie doet er verstandig aan alle bezuinigingen nog eens grondig tegen het licht te houden. Voor onze veiligheid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.