Premier Rutte gaat zelf ook op verkiezingscampagne

03 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Premier Mark Rutte (VVD) stort zich vanaf deze maand vol in de verkiezingscampagne. Hoewel Rutte zich eerder afzijdig hield bij verkiezingen waar hij zelf niet verkiesbaar was, wil de premier nu ‘waarschijnlijk een paar debatten zelf doen’.

‘Dit zijn landelijke verkiezingen, die raken ook het kabinet,’ zegt Rutte zaterdag over de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart, in een interview met NRC Handelsblad.

Eerste Kamer

De VVD voert normaal maar enkele weken campagne, maar nu kiest de partij een andere strategie. ‘Mijn boodschap aan Nederland is: het gaat nu beter, nu geen experimenten.’

Rutte zegt dat de Eerste Kamer politieker is geworden. Toch is hij er niet voor om de senaat nu af te schaffen. ‘Ik ben er niet op tegen om fundamenteel naar ons staatsbestel te kijken. Veranderingen duren echter lang dus heb ik te maken met het stelsel zoals het is. En binnen die context moet ik ervoor zorgen dat ik resultaten bereik.’

Meerderheid

In de toekomst moeten partijen er rekening mee houden dat een coalitie altijd in beide kamers een meerderheid moet hebben, zegt Rutte. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat VVD en PvdA dit keer een meerderheid behalen in de Eerste Kamer, rekent Rutte de ‘gedoogpartijen’ D66, ChristenUnie en SGP ook tot het regeringskamp.

‘Ongeacht de uitslag blijft het kabinet sowieso zitten,’ zegt Rutte. Hij mikt op een meerderheid voor de vijf partijen samen. Rutte denkt dat daarop een ‘hele goede kans’ is.

Rutte gaat in het interview ook in op de crisissfeer die ontstond vlak voor het kerstreces. De premier spreekt van ‘een serieus politiek probleem’. Hierna heeft hij het vertrouwen gekregen in ‘het vermogen van de coalitie om problemen op te lossen’.

De partijen kunnen nu gewoon weer met elkaar verder. ‘De relaties hebben er niet onder geleden.’ Ook de samenwerking met de drie gedoogpartijen blijft ‘robuust’.

Kabinet-Rutte II is een rietje dat zwiept, maar niet breekt