Kerstcrisis? Volgens Rutte is het kabinet niet in gevaar geweest

19 december 2014Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De afgelopen week was er een crisissfeer in Den Haag door de zorgwet die door drie PvdA-senatoren werd weggestemd. Toch had premier Mark Rutte (VVD) niet het gevoel dat het kabinet in gevaar was.

‘De top van de PvdA heeft vreselijk zijn best gedaan om het probleem op te lossen,’ zei Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Rutte beweert dat het vertrouwen tussen de twee coalitiepartijen de afgelopen week juist is toegenomen.

Adem

Er werd al gespeculeerd over een kabinetsval, maar Rutte blijft ervan overtuigd dat het kabinet koers houdt. Het is volgens hem een zaak van ‘lange adem’. De premier vindt dat er een goede oplossing is gevonden voor de wet van minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid).

Rutte verwacht dat de wet de eindstreep dit keer wel zal halen. Wat er gebeurt als dat niet lukt, wil de premier niet zeggen. PvdA-leider Diederik Samsom zei afgelopen nacht in de Tweede Kamer dat een algemene maatregel van bestuur, waarover het parlement niet hoeft te stemmen, een optie zou zijn. Tot grote onvrede van de oppositie.

Toch heeft Rutte ook vertrouwen in de samenwerking met de ‘gedoogpartijen’ D66, ChristenUnie en SGP Rutte. Hij is ervan overtuigd dat de partijen de kabinetsplannen op inhoud zullen beoordelen, ook al hebben ze de uitkomst van het overleg van afgelopen week ‘niet met applaus’ ontvangen.

Vertrouwen

Ministers zeiden voorafgaand aan de ministerraad dat zij opgelucht het kerstreces ingingen, maar de bewindslieden hadden bijna allemaal vertrouwen in een goede afloop. ‘We kunnen wel tegen een stootje,’ zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie).

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën denkt dat er haast kan worden gemaakt met de nieuwe wet. Hij ziet geen reden om deze lang te laten liggen.

Diverse kabinetsleden vinden het belangrijk dat het kabinet doorgaat, juist nu het economisch herstel begint te komen. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) wil vooral voorkomen dat problemen ‘nog groter’ worden. ‘Je kunt het niet maken het landsbelang uit het oog te verliezen.’