‘Goed dat PvdA-dissidenten hun poot stijf hielden’

21 december 2014Leestijd: 2 minuten

Een ruime meerderheid van de kiezers vindt het positief dat de drie PvdA-dissidenten in de Eerste Kamer niet akkoord zijn gegaan met de nieuwe zorgplannen. Toch heeft de actie de partij geen virtuele zetelwinst opgeleverd,

Het is goed dat PvdA-senatoren Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst nee hebben gezegd tegen de nieuwe zorgplannen van minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid. Dat vindt 76 procent van de kiezers in Nederland, meldt opiniepeiler Maurice de Hond. Een ruime meerderheid beoordeelt de actie positief.

VVD en PvdA

Zelfs onder de VVD-stemmers vindt 54 procent dat de wet niet aangenomen had moeten worden. Ook het besluit van de gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP om zich niet achter het akkoord op te stellen, wordt door de meeste kiezers gewaardeerd.

Toch heeft de actie de PvdA geen electoraal voordeel opgeleverd. Sterker nog, de sociaaldemocraten verloren in de peiling weer een zetel ten opzichte van vorige week. De PvdA moet het nu stellen met tien zetels, 28 minder dan het huidige aantal in de Tweede Kamer. De VVD heeft nog 18 zetels over.

Pvv

Tegelijkertijd blijft de populariteit van de PVV groeien. De partij van Geert Wilders zou nu uitkomen op dertig zetels. Dat is meer dan de regeringspartijen VVD en PvdA bij elkaar.

Daarnaast zet het herstel van GroenLinks zich door. De partij, die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 slechts 4 zetels behaalde, zou er nu 10 krijgen. Het CDA, dat met alternatieve voorstellen Schippers een weg uit de crisis aanbiedt, zou nu, net als D66, 24 zetels behalen.