Timmermans is ook volgens kiezers beste politicus van 2014

14 december 2014Leestijd: 1 minuut

Een ruime meerderheid van de kiezers vindt Frans Timmermans (PvdA) de beste politicus van het afgelopen jaar. De Limburger werd afgelopen week door de parlementaire pers ook al tot beste politicus gekroond.

Ruim 35 procent van de kiezers die deze week de vragenlijst van opiniepeiler Maurice de Hond invulden, kiest Timmermans als politicus van het jaar.

Populair

Daarmee is de PvdA’er beduidend populairder dan premier Mark Rutte (VVD), PVV-leider Geert Wilders en D66-voorman Alexander Pechtold.

Bij de verschillende partijen koos 25 tot 45 procent van de kiezers voor Timmermans. Het enthousiasme over de politicus, die ook al door de parlementaire pers tot politicus van het jaar werd benoemd, is het minst groot bij PVV-kiezers waarvan het grote deel voor Wilders koos.

PVV de grootste

Die keuze valt te begrijpen gezien de virtuele zetelverdeling in de peiling van De Hond. De partij van Wilders is met 28 zetels veruit de grootste partij van het land, terwijl de PvdA van Timmermans met 11 zetels is gemarginaliseerd. De sociaaldemocraten verloren de afgelopen periode maar liefst 27 virtuele zetels ten opzichte van het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer.

Ook de VVD verloor 22 zetels en heeft er nu nog 19 over. Naast de PVV gingen de door PvdA en VVD verloren zetels naar D66 en het CDA. Beide partijen zouden nu kunnen rekenen op 24 zetels.