Piketty-virus in Nederland: SP en FNV willen ‘Dagobert-Ducktaks’

25 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Nederlanders die in hun pakhuis in het geld zwemmen, moeten oppassen. Oppositiepartij SP en vakbond FNV willen een ‘Dagobert Ducktaks’ op vermogens van boven 1 miljoen euro.

Met een relatief hoge belastingdruk komt Nederland in de buurt van de door nivelleringsgoeroe Thomas Piketty begeerde heilstaat. Maar voor sommigen is het nooit genoeg. SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir pleit dit weekend voor een verhoging van de huidige vermogensrendementsheffing van 1,2 naar 1,9 procent voor miljonairs. De huidige belastingvrijstelling voor een vermogen tot 21.000 euro moet worden opgerekt naar 30.000 euro.

Dagobert Ducktaks

Het nivelleringspleidooi wordt ondersteund door vakbond FNV. De vakcentrale pleit voor een ‘eerlijke verdeling’ van de belastingdruk, onder meer door te zorgen voor een ‘Dagobert-Ducktaks’ op de hoge vermogens. ‘Met een werkloosheid van bijna 650.000 mensen, en een oplopende vermogenskloof, is het hoog tijd dat het kabinet zijn verantwoordelijkheid neemt. Nu zwemmen er een paar mensen in Nederland in het geld. Dat geld kunnen we beter in onze economie steken,’ zegt de bond.

Het extra belasten van de rijkaards levert volgens FNV ruim 3 miljard euro op. ‘Dat kan door de vermogens boven de 100.000 euro iets zwaarder te belasten. De meeste nadruk van de belastingverzwaring die de FNV voorstelt, komt op het conto van de allerrijksten, namelijk door de vermogens van de mensen die meerdere tonnen hebben te belasten van 1,2 procent naar 2,4 procent.’

Met het pleidooi hopen de SP en FNV regeringspartij PvdA te overtuigen om de belastingverhoging op te nemen in het belastingplan voor 2015 waarover maandag zal worden gedebatteerd. Ook bij de sociaaldemocraten heerst het Piketty-virus maar de partij heeft te maken met coalitiepartner VVD die normaal gesproken niet staat te springen om de belastingen voor hoge inkomens te verhogen.

De eerste reacties van de PvdA zijn dan ook diplomatiek van aard. ‘Het SP-plan is in lijn met onze ideeën, maar helaas slecht doordacht’, zegt PvdA-Kamerlid Ed Groot. ‘We moeten niet weer een willekeurige grens trekken en een fictief rendement veronderstellen. De PvdA wil dat we vermogen gaan belasten op basis van het werkelijke rendement. De allerrijksten met de grootste rendementen gaan dan meer betalen, kleine spaarders die lage rentes ontvangen minder,’ stelt de PvdA’er.

De discussie wordt maandag ongetwijfeld vervolgd tijdens het debat in de Tweede Kamer over de belastingplannen voor komend jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.