Burger heeft recht te demonstreren, maar ook fatsoensplicht

24 februari 2023Leestijd: 2 minuten

De discussie over de (on)schuld van het fakkelprotest tegen minister Sigrid Kaag overschaduwt het probleem van het toenemende aantal bedreigingen van politici. Het lijdzaam ondergaan van bedreigingen en intimidatie behoort niet tot het takenpakket van een politicus, schrijft Victor Pak.

Warm welkom of intimiderend protest? Daarover zullen de fakkeldragers en D66-leider Sigrid Kaag het niet eens worden. Een handvol demonstranten tegen het kabinetsbeleid wachtte de minister van Financiën zondag op bij een campagnebezoek in het Twentse Diepenheim.

Kaags gevoel over actie telt

Al was de actie goedbedoeld, Kaag was er terecht niet blij mee. Haar gevoel over de actie telt. De D66-politicus wordt zwaar beveiligd. Begin 2022 viel een demonstrant met een fakkel haar thuis lastig. Die kreeg vijf maanden cel voor zijn actie.

De politie heeft de handen vol aan het beveiligen van politici. Nog nooit stapten er zo veel naar de politie wegens bedreigingen als in 2022. Het ging om 1.072 meldingen. Ooit was het een grote schok toen Geert Wilders zwaar moest worden beveiligd. Inmiddels zijn we bijna twintig jaar verder en is de samenleving er aan gewend geraakt. Logisch, want het aantal beveiligde politici nam flink toe.

Bedreigingen ondermijnen vrije samenleving

Wie denkt dat het debat enkel op nationaal niveau verhardt, heeft het mis. Ook lokaal is er een recordaantal incidenten. Van de bestuurders in de regio had 49 procent in 2022 te maken met agressie of geweld. In 2014 was dat nog een kwart.

De AIVD noemt de ontwikkelingen ‘onrustbarend’. Dat is nog mild uitgedrukt.  Het politieke debat smoren met intimidatie, bedreigingen en geweld, betekent een ondermijning van de vrije samenleving. Zie de moord op Pim Fortuyn in 2002.

Meningsverschillen horen te worden uitgevochten volgens de regels van de democratie. Het recht op vrijheid van meningsuiting en demonstratie is een groot goed. Aan dat recht tornen is niet nodig. Wie demonstreert, heeft daartoe het  recht, maar moet zich bewust zijn van de plicht wel zijn fatsoen te bewaren.