Salderingsregeling heeft haar werk gedaan

31 januari 2023Leestijd: 2 minuten
Foto: Gerard Til/HH/ANP

De Tweede Kamer stemt volgende week over de afbouw van de salderingsregeling. PvdA en GroenLinks liggen dwars, schrijft Jeroen van Wensen.

Minister voor Energie en Klimaat Rob Jetten (D66) moet in de Eerste Kamer de strijd aangaan met PvdA en GroenLinks over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Hij wil dat bezitters van zonnepanelen vanaf 2031 overtollige stroom die ze opwekken niet meer wegstrepen tegen de stroom die ze op grijzere dagen afnemen, ofwel salderen.

Eerst meer zonnepanelen op huurhuizen, zegt links

PvdA en GroenLinks kunnen Jetten in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpen, maar in de Tweede Kamer wilden ze dat er meer panelen op huurwoningen komen. Dat moet Jetten regelen met de woningcorporaties. Maar volgens Jetten zijn isoleren en besparen ook oplossingen. Hij heeft gelijk.

De salderingsregeling is buitengewoon gunstig. Niet voor niets is het aantal zonnepanelen per inwoner nergens in Europa zo hoog als in Nederland. Maar het succes heeft een keerzijde. Beheerders van elektriciteitsnetwerken hebben de grootste moeite om het weersafhankelijke aanbod van stroom in goede banen te leiden. En de leveranciers van energie moeten door het salderen dure stroom gratis leveren aan de 1,7 miljoen huishoudens met zonnepanelen op het dak.

Voor die kosten draaien huishoudens zonder zonnepanelen op. Bovendien hindert de salderingsregeling de inzet op thuisopslag en dynamisch stroomverbruik. Het is tijd om de bakens te verzetten, ook omdat investeren in zonnepanelen bij de huidige stroomprijs zonder salderingsregeling nog steeds loont.

De Tweede Kamer stemt volgende volgende week dinsdag vermoedelijk in met de afbouw van de salderingsregeling. Daarna buigt de Eerste Kamer zich over het onderwerp.