Premium Lock Hoe aantrekkelijk zijn zonnepanelen nu de stroomprijzen stijgen?

14 juni 2022Leestijd: 4 minuten
Veel zonnepanelen in nieuwbouwwijk in Rotterdam. Foto: Hans van Rhoon/ANP

Hoe aantrekkelijk zijn zonnepanelen nu de stroomprijzen zo hard stijgen? En hoe erg is het dat de salderings-regeling stopt?

Door de oplopende energieprijzen wordt het voor Nederlanders steeds aantrekkelijker om te verduurzamen. Wie bijvoorbeeld klant is bij Essent ziet de variabele energietarieven vanaf 1 juli opnieuw stijgen, ditmaal met zo’n 35 procent, met als gevolg roodgloeiende telefoons bij aanbieders van zonnepanelen. Steeds meer Nederlanders zien zonlicht als een efficiënte manier om kosten te besparen, 1,6 miljoen huishoudens lieten al zonnepanelen installeren.

Wie zonnepanelen heeft, wekt zijn stroom duurzamer op dan degene die stroom van het net afneemt die deels met gas en kolen wordt opgewekt. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal stoot een huishouden met tien zonnepanelen op jaarbasis tot 38 procent minder CO2 uit bij energiegebruik. Dat is, vanwege klimaatverandering, voor veel mensen een belangrijke reden om ze aan te schaffen. Maar het is niet de enige reden: zonnepanelen kunnen ook aantrekkelijk zijn door het financiële rendement, de aftrekbare btw en andere financiële regelingen. Daarnaast zijn ze niet overdreven duur, afgezet tegen de huidige energieprijzen.

Terwijl de stroomprijs in januari 2021 nog op zo’n 25 cent per kilowattuur (kWh) lag, stijgt deze nu tot wel 62 cent. Volgens Milieu Centraal verbruikt een Nederlands huishouden gemiddeld 2.500 kWh per jaar. Met een dergelijk jaarverbruik kunnen de bedragen voor de variabele elektriciteitskosten oplopen tot wel 129 euro per maand. Nog los van de vaste kosten en eventueel het gasverbruik. Een goede reden om te kijken naar een alternatief.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw