Premium Lock Appen voorbij, terug naar de achterkamertjes?

23 januari 2023Leestijd: 4 minuten
Ineke van Gent overhandigt advies aan minister Hanke Bruins Slot over bewaren van chatberichten binnen de overheid. Foto: Lex van Lieshout/ANP

Ook appjes en sms’jes van ministers en topambtenaren moeten worden opgeslagen, vindt het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding. Spannend, maar in de Nederlandse polderpraktijk niet te doen. Carla Joosten voorziet een terugkeer van de achterkamertjes en ouderwets bellen.

Alle appjes openbaar. Het is de schrik van menig ambtenaar en bestuurder. Maar de democratie is gebaat bij meer openheid, vindt Ineke van Gent, voorzitter van het adviescollege. ‘Ons ideaal is dat íedere bestuurder tot op het hoogste niveau openbaarheid en goed informatiebeheer hoog in het vaandel draagt en vanzelfsprekend vindt,’ zei Van Gent, tevens burgemeester van Schiermonnikoog en oud-Kamerlid van GroenLinks, in november al.

Roep om meer openbaarheid

Wacht op onze daden

Bestel het boek Wacht op onze daden. Deze vierde editie van gebundelde naoorlogse Regeringsverklaringen is inclusief die van kabinet-Rutte IV.

Het boek Wacht op onze daden kost € 19.95 en is te bestellen via tijdschriftnu.nl of bel 020-8947553.

Johan Rudolph Thorbecke, grondlegger van de parlementaire democratie, pleitte in de negentiende eeuw al voor openbaarheid van overheidsinformatie. De publieke zaak dient publiek te worden behandeld, vond hij. Maar toen hij zelf minister was en een nieuwsgierige Tweede Kamer wilde weten wat zijn beleidsplannen waren, zei Thorbecke: ‘Wacht op onze daden.’

Ook in deze tijd nog een herkenbare reactie. In de jaren zestig van de vorige eeuw eiste de protestgeneratie meer openbaarheid van de regenten. In 1971 volgde het rapport Openbaarheid, openheid van een commissie onder leiding van Barend Biesheuvel (ARP), die hiermee zijn bijnaam ‘Open Barend’ kreeg. In 1980 volgde de Wet openbaarheid van bestuur en sinds 2022 kent Nederland de Wet open overheid. Maar de roep om meer openbaarheid klinkt nog steeds.

Bovendien haalt digitalisering de Haagse werkelijkheid in. Mark Rutte gaat niet alleen de geschiedenis in als de premier die aan veel zaken ‘geen actieve herinnering’ had, maar die ook dagelijks sms’jes van zijn oude Nokia wiste. Hij kwam daarmee maar net weg in een Kamerdebat en later voor de rechter, toen de Volkskrant de sms’jes opvroeg.

Archief moet het zonder Ruttes gewiste sms’jes stellen

Rutte wiste sms’jes. Kan dat zomaar? Vijf vragen erover

In het Nationaal Archief zullen de verdwenen sms’jes van Rutte dus nooit belanden. En dat terwijl daar wel aantekeningen van raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619) zijn te vinden. Zulke aantekeningen zijn een weelde voor historici en biografen. Maar zijn ze vergelijkbaar met Ruttes sms’jes? Horen ook chatberichten in het archief?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw