Energiecompensatie voor lokale overheden, dankzij blunder Jetten

22 oktober 2022Leestijd: 2 minuten
ART_41_ned_compensatiemij_31720_IMG_NEDOPENANP-455432260

Minister voor Energie Rob Jetten (D66) is ten halve gekeerd en ten hele gedwaald. Hij dwong lokale overheden hun goedkope energiecontracten bij Gazprom op te zeggen uit angst om  het Kremlin te spekken. Hij bereikte het tegenovergestelde. Nu gaat Jetten overheden compenseren die zijn beleid volgden. Een verkapte schuldbekentenis, schrijft Victor Pak.

Rob Jetten wist het in april zeker. De Nederlandse tak van Gazprom was niet te vertrouwen en lokale overheden moesten daar hun energiecontracten zo snel mogelijk opzeggen. Het deerde Jetten niet dat die tak onder een in Duitsland gevestigde dochter van Gazprom viel, het zogenoemde Safe Energy for Europe (SEFE).

Lokale overheden in de problemen door gedram van Jetten

Rap na de Russische invasie nam de Duitse regering het bestuur over bij SEFE. Om te voorkomen dat er geld naar het Kremlin zou vloeien, wat de Europese Commissie verbood. De Nederlandse minister voor Klimaat en Energie twijfelde alleen of dat waterdicht was.

Jetten meende stellig de Europese regels beter te volgen door lokale overheden te dwingen hun contracten op te zeggen. Niemand in Europa volgde zijn koers.

Nieuwsuur liet eind augustus zien dat tal van Nederlandse gemeenten door Jetten in de problemen kwamen. Zij hadden hun goedkope contract opgezegd en betaalden een torenhoge prijs voor nieuwe contracten. In die contracten namen zij bovendien nog steeds Russisch gas af, maar dan tegen een woekerprijs. Zo wordt het Kremlin juist gespekt dankzij de Nederlandse minister.

Jetten geeft uitstel en compensatie voor zijn geblunder

Slimme gemeenten die niet naar Jettens gedram luisterden, kregen in september respijt en dat verlengt Jetten nu. Aan de Tweede Kamer liet Jetten op 20 oktober weten dat lokale overheden tot en met maart 2023 mogen wachten om hun contract op te zeggen. De minister wil eerst duidelijkheid van de Europese Commissie of hij daadwerkelijk fout zit met zijn interpretatie van de regels.

Dat hij het mis heeft, lijkt Jetten al te erkennen. Gemeenten die braaf gevolg gaven aan zijn gedram krijgen compensatie, zo liet Jetten ook aan de Kamer weten. Die tegemoetkoming is niets meer dan een verkapte schuldbekentenis.