Premium Lock Letten de Duitsers op? Want Japan kondigt nieuw atoomtijdperk aan

07 september 2022Leestijd: 4 minuten
ANP-448827115

Elf jaar na het ongeluk – nee, geen kernramp – bij Fukushima kondigt Japanse regering bouw van nieuwe kerncentrales aan. Mét steun van de bevolking, schrijft Robbert de Witt.

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Vanuit alle delen van de wereld kwam de hulp toegestroomd, ruim elf jaar geleden. Een tsunami overspoelde de kust van Japan, en zeker twintigduizend mensen kwamen om. Het was slechts zeven jaar na die nog grotere tsunami in de Indische Oceaan in 2004, waarbij een kwart miljoen slachtoffers vielen. Maandenlang waren er toen grote tekorten aan voedsel, schoon water, onderdak en alles wat was weggevaagd. Dus de bereidheid in 2011 om ook Japan te helpen was groot.

Maar al gauw bleek dat Japan – een welvarend en uitstekend georganiseerd land – veel minder nodig had. Amerikaanse legerhelikopters met hulpgoederen die landden in getroffen gebieden in het noordoosten van Japan, merkten al snel dat hun spullen niet nodig waren en stegen net zo vol weer op.

Een efficiënt en zelfredzaam volk

Tijdens een bezoek aan het gebied in 2012 werd duidelijk hoe voortvarend de Japanners te werk waren gegaan. Ja, vele dorpen en steden waren verlaten. Maar op de stranden lag puin van weggeslagen huizen, schepen en voertuigen zorgvuldig gesorteerd en opgestapeld in eindeloze rijen. Een efficiënt en zelfredzaam volk.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw