Azië staat stil bij verwoestende tsunami

26 december 2014Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat metershoge golven Aziatische kustgebieden veranderden in een hel op aarde. De verwoestende tsunami wordt op deze Tweede Kerstdag in Azië, en daarbuiten, herdacht.

Een zeebeving in de Indische Oceaan veroorzaakte precies tien jaar geleden een tsunami met enorme gevolgen. Een niet te bevatten aantal van ongeveer 230.000 personen vond de dood.

Atjeh

De Indonesische provincie Atjeh was, met ongeveer 170.000 slachtoffers, de zwaarst getroffen regio. In de stad Banda Atjeh wordt in de grote moskee stilgestaan bij het leed van tien jaar geleden. De moskee is één van de weinige oude gebouwen die gespaard zijn door de woeste golven.

Atjeh werd na de ramp flink religieuzer, zo werd onder meer de sharia verder ingevoerd tegen de zin in van de bevolking. Door het wegblijven van toeristen en investeerders leiden veel nabestaanden hier nog altijd een kwakkelend bestaan.

Trein in Sri Lanka

Niet alleen in Indonesië werd stilgestaan bij de ramp. Ook in Sri Lanka en India zijn de slachtoffers van de tsunami vrijdag herdacht. In Sri Lanka reed een speciale trein naar de plek waar de vloedgolven destijds 1.600 reizigers doodden.

Een trein op het spoor bij Peraliya werd toen verzwolgen door het water. De overlevenden van die tragedie, onder wie de conducteur, herdachten op exact dezelfde locatie de doden.

In India kwamen mensen samen om te bidden. Vooral op de Andaman- en Nicobareilanden vielen tien jaar geleden veel doden. In het zuiden van het vasteland van India gooiden mensen snoep en bloemen in zee.

Nederlandse herdenking

In het Thaise Phuket werd door de Nederlandse ambassade een herdenking georganiseerd voor Nederlanders die de ramp hebben meegemaakt. De herdenking had een ‘warm en menselijk karakter,’ zei ambassadeur Joan Boer vrijdag na de bijeenkomst.

Volgens de diplomaat draaide de bijeenkomst niet alleen om het lijden, maar vooral ook om de inzet van mensen direct na de tsunami, die in 2004 ook Thailand hard trof. ‘Er werden mooie verhalen verteld over mensen die direct na de ramp te hulp sprongen. Over mensen die vertaalwerk deden, op brommertjes mensen naar het ziekenhuis brachten en hun keukens leegruimden om verbijsterde toeristen op te vangen.’ In totaal zijn er in Thailand 5.395 mensen omgekomen bij de tsunami.

Ook in Nederland zelf wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de ramp. In ’t Zand in Noord-Holland werden donderdagavond bij een speciaal monument de 39 slachtoffers van de tsunami herdacht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.