Premium Lock Buig niet voor de bluf van Poetin

22 september 2022Leestijd: 2 minuten
De Russische president Vladimir Poetin bij de aankondiging van de gedeeltelijk de mobilisatie. Foto: ANP

De Russische president Vladimir Poetin zit klem. Door een gedeeltelijke mobilisatie en nucleaire dreigementen wil hij het Westen angst aanjagen. Nu Oekraïne winst boekt op de Russen, moet het Westen zich niet laten afschrikken door Poetins bangmakerij, schrijft Victor Pak.

Lees dit omslagverhaal: Hoe Poetin de atoomdrempel kan passeren

Een vernederende nederlaag leed het Russische leger begin september. In ruim een week heroverde Oekraïne meer dan 6.000 vierkante kilometer. Een gebied zo groot als de provincies Drenthe en Overijssel. De Oekraïners blijven voorlopig oprukken. Het initiatief in de oorlog die Rusland in februari ontketende, is nu in Oekraïense handen.

Moreel van nieuwe Russische soldaten is twijfelachtig

Met de mobilisatie van 300.000 reservisten wil Poetin zijn strijdkrachten nieuw leven inblazen. Het zijn soldaten met gevechtservaring, al blijft de vraag  hoe roestig die is. De rekruten die Rusland eerder naar het front stuurde, blijken niet altijd goed getraind. Bovendien kost het de Russen moeite om soldaten uit te rusten met modern, werkend materieel – met wapentuig dus dat niet stamt uit de tijd van de Sovjet-Unie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw