Na ‘Rushdie’: EU moet niet meer praten met Iran over atoomdeal

15 augustus 2022Leestijd: 3 minuten
Beeltenis van ayatollahs Khomenei en Khamenei & Salman Rushdie. Foto's: via ANP.

In Iran zijn ze o zó blij met de laffe aanslag op Salman Rushdie, waartoe het land zelf ooit opriep. Hoog tijd dat de Europese Unie stopt met onderhandelen over een atoomakkoord. Want Iran is geen haar beter dan Rusland, schrijft René van Rijckevorsel.

Drieëndertig jaar geleden sprak de Iraanse geestelijke leider ayatollah Ruhollah Khomeini een ‘fatwa’ uit over de Britse essayist en schrijver van Indiase afkomst Salman Rushdie (nu 75).

Zijn boek De Duivelsverzen uit 1988 zou anti-islamitisch zou zijn, de titel blasfemisch, en de profeet Mohammed op godslasterlijke wijze geportretteerd. Ook anderen die waren betrokken bij het boek, werd een doodvonnis aangezegd. Rushdies Japanse vertaler Hitoshi Igarashi werd in 1991 doodgestoken. Zijn Italiaanse vertaler en zijn Noorse uitgever overleefden aanslagen. In 2016 verhoogde Iran nog de prijs op Rushdies hoofd, tot zo’n 3 miljoen dollar. Toen woonde Rushdie al in de Verenigde Staten.

Het lukte Matar godzijdank niet om Rushdie te vermoorden

Rushdie

Lees ook de column van Robbert de Witt: Ook in het Westen werd Rushdie verraden

Vorige week vrijdag 12 augustus zag de 24-jarige Hadi Matar zijn kans schoon in de staat New York. Het lukte hem godzijdank niet om Rushdie te vermoorden, maar de schrijver raakte wel zwaargewond na diverse messteken, in zijn oog, nek en lever. De in Amerika geboren terrorist had veel sympathie voor de Iraanse Revolutionaire Garde, zo bleek uit zijn sociale media.

De Iraanse staatsmedia reageerden euforisch op de aanslag. ‘Satan op weg naar de hel’, schreef een krant. En een ander medium voorspelde dat de pijl die vanuit Iran op Rushdie is afgeschoten ‘op een dag het doel zal raken’. En wat te denken van ‘de hand moet worden gekust van de man die de nek van Gods vijand stak’.

Tekst gaat verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Met het duivelse Iran en Verenigde Staten streven naar atoomakkoord

Intussen proberen diplomaten van de Europese Unie in Wenen Iran en de Verenigde Staten te bewegen tot een atoomakkoord. Iran moet dan zijn nucleaire activiteiten terugschroeven, in ruil voor het opschorten van sancties. Maar Iran heeft zich tijdens de onderhandelingen nooit een betrouwbare partner getoond. Het ging door met de ontwikkeling van ballistische raketten. Ook bleek het 18 keer meer verrijkt uranium te hebben dan toegestaan. Bovendien sponsort Iran nog terroristen in de regio, zoals Islamistische Jihad, dat onlangs met raketten Israël dacht te kunnen provoceren. Tevergeefs, gelukkig.

De kans is klein dat, mocht er een akkoord komen, Washington daarmee zal instemmen. Op 8 november zijn in Amerika midterm-verkiezingen, waarbij alle zetels van het Huis van Afgevaardigden en 34 van de 100 zetels in de Senaat op het spel staan. Een akkoord met een duivels land dat een moordaanslag op het vrije woord toejuicht, op Amerikaans grondgebied, kan politieke zelfmoord betekenen voor de Democraten.

Het is tijd dat de EU stopt met de inspanningen om tot een atoomakkoord te komen. Niet alleen omdat de Amerikaanse politici er nooit mee zullen instemmen. Nee, Iran is gewoon geen haar beter dan Rusland, dat door de EU wordt gezien als belichaming van het kwaad en aan alle kanten wordt geboycot. Die status past Iran ook. Die van een paria voor wie de strengste sancties moeten blijven gelden. En met wie niet wordt onderhandeld over een goedgelovig akkoord dat van dit land een kernmacht kan maken.