Premium Lock Technologiestad Eindhoven is helemaal niet gek

23 juli 2022Leestijd: 4 minuten
Dijsselbloem wordt burgemeester van Eindhoven. Foto: Robin Utrecht/HH/ANP.

De Eindhovense gemeenteraad verraste deze week met de keuze voor Jeroen Dijsselbloem als burgemeester. Goed nieuws voor de stad van de maakindustrie en technologie, vindt Carla Joosten. Hoezeer in de profielschets ook vrouwen waren opgeroepen om te solliciteren, koos de vertrouwenscommissie unaniem voor de onverwachte sollicitant Dijsselbloem (PvdA).

‘Eindhoven de gekste’, luidt de stadskreet in Eindhoven. Maar zo gek is de stad niet, blijkt maar weer eens uit de keuze voor een burgemeester met een lange Haagse en deels internationale carrière. Een voordeel voor een regio die de hele wereld van technologie voorziet.

Door het wegvallen van zijn partij uit het landsbestuur en het mislopen van een post bij het Internationaal Monetair Fonds en het vicepresidentschap van de Raad van State was Dijsselbloem min of meer op een zijspoor beland. Dat hij als geboren Eindhovenaar het burgemeesterschap daar nastreefde, was iedereen ontgaan. Nog op de dag van de bekendmaking publiceerde Omroep Brabant de kanshebbers: vijf VVD’ers en één PvdA’er. Maar geen Dijsselbloem. ‘Roep om vrouw verstomt door geval buitencategorie, kopte het Eindhovens Dagblad na de bekendmaking.

Regio met technologie waar de wereld om smeekt

Eindhoven voelt zich met zijn bijna 240.000 inwoners soms niet gezien doordat de vijfde stad van het land net uit de absolute top van de vier grote steden valt en daardoor bijvoorbeeld minder extra geld van het Rijk krijgt. Maar intussen staat de economie in de regio er al jaren goed voor. En dat vooral dankzij de innige samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid in Brainport Eindhoven, waar het draait om technologie waar de hele wereld om smeekt. Zie hightechbedrijf ASML, dat de vraag naar zijn chipmachines amper bijbeent.

Wat moet Dijsselbloem in deze regio? De gemeenteraad wilde iemand met goede contacten in Den Haag en Brussel. Die heeft hij volop dankzij zijn ministerschap van Financiën, een functie die ertoe leidde dat hij de eerste Nederlandse permanente voorzitter van de Eurogroep werd. Midden in de eurocrisis leerde hij de Europese loopgraven kennen als geen ander. In Den Haag, waar hij ook nog twaalf jaar Kamerlid was, zetelt hij nu als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Niet prestigieus, maar ervaring die te pas komt bij een burgemeester, die immers ook over veiligheid gaat.

TU moet uitbreiden: vraag naar ingenieurs is onuitputtelijk

De Eindhovense regio heeft met Dijsselbloem nu meer ‘Brusselse’ troeven in huis dan welke regio ook. Zo wordt de Technische Universiteit (TU) Eindhoven al drie jaar geleid door iemand die de weg in Brussel nog beter kent. Bestuursvoorzitter Robert-Jan Smits werkte er dertig jaar en was verantwoordelijk voor het onderzoek- en ontwikkelingsprogramma van de Europese Unie genaamd Horizon 2020, dat een budget had van 80 miljard euro. Ook schreef hij mee aan Horizon Europe (2021-2027), goed voor 90 miljard euro. Brainport Eindhoven ontwikkelt en maakt de technologie voor de toekomst en dat vergt onderzoek, en dus geld.

De TU telt zo’n 13.000 studenten en wil dat aantal bijna verdubbelen, omdat, zoals huidig burgemeester van Eindhoven John Jorritsma (VVD) zegt, ‘de vraag naar ingenieurs onuitputtelijk is’. Wat natuurlijk eveneens problemen meebrengt: studenten moeten ook wonen. Alvast een punt van zorg voor Dijsselbloem.

Maar hoe zit het met de kritiek op de PvdA-baantjesmachine?

Zijn aanstaande benoeming leidde tot kritiek op de ‘baantjesmachine van de PvdA’. Terwijl de partij maar negen Kamerzetels telt, zijn er nogal wat PvdA-burgemeesters. Van Ahmed Aboutaleb in Rotterdam tot Ahmed Marcouch in Arnhem en van Sharon Dijksma in Utrecht tot burgemeester Paul Depla van Breda, voorheen ook al in Heerlen burgemeester. Depla was nota bene getipt als burgemeester van Eindhoven.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw