Premium Lock Sri Lanka ging over op biologische landbouw. Nu hebben burgers honger

15 juli 2022Leestijd: 3 minuten
Demonstranten in Colombo, Sri Lanka. Foto: EPA.

President Gotabaya Rajapaksa van Sri Lanka is donderdag 14 juli afgetreden na maandenlange onrust door een mislukt experiment om alle landbouw in het land biologisch te maken. De gevolgen zijn desastreus gebleken. Sri Lanka, dat de status van middel ontwikkelde economie had verworven, is teruggevallen tot een bankroete staat met honger en armoe, schrijft Jelte Wiersma.

Gotabaya Rajapaksa won in 2019 de presidentsverkiezingen onder meer door zijn belofte de landbouw binnen tien jaar biologisch te maken. Hij kreeg daarvoor volop lof, vooral uit het Westen. In april 2021 was het zover: alle 2 miljoen landbouwers in Sri Lanka moesten biologisch gaan produceren. De import van kunstmest werd verboden. Het gevolg is verwoestend gebleken.

Kunstmest bande honger uit in Sri Lanka

Sri Lanka (bijna 23 miljoen inwoners) produceerde altijd genoeg rijst, het belangrijkste bestanddeel van de maaltijden, om de eigen bevolking te voeden. Juist dankzij moderne landbouwtechnieken was het land – onder meer door subsidies op kunstmest en de import van gewasbeschermingsmiddelen – vanaf de jaren zestig zelfvoorzienend geworden en had het honger uitgebannen. Dat is voorbij. Sri Lanka moet nu rijst kopen op de wereldmarkt. De prijzen van voedsel zijn inmiddels zo hoog, dat de Sri Lankanen dat nauwelijks kunnen betalen. Economen in het land roepen al op te stoppen met het afbetalen van buitenlandse schulden om het vrijgekomen geld te gebruiken voor aankoop van buitenlandse rijst. Dat betekent dat Sri Lanka bankroet is.

Honger

Lees ook deze spraakmakende column van Simon Rozendaal: Groen (en links) maalt niet om honger in Afrika

Vóór het biologische experiment was Sri Lanka een thee-exporteur. De beroemde theesoort Ceylon, de vroegere naam van het eiland, is wereldwijd bekend. De thee-export zorgde voor de instroom van harde valuta waarmee brandstoffen, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen konden worden gekocht. Maar die stroom is opgedroogd. De economische klap is mede zo groot omdat het land door corona-lockdowns twee jaar lang toerisme-inkomsten misliep. De geldreserves van de staat en bedrijven waren daardoor al minimaal.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw