Jelte Wiersma Premium Corner

Sri Lanka ging over op biologische landbouw. Nu hebben burgers honger

15 juli 2022Leestijd: 3 minuten

President Gotabaya Rajapaksa van Sri Lanka is donderdag 14 juli afgetreden na maandenlange onrust door een mislukt experiment om alle landbouw in het land biologisch te maken. De gevolgen zijn desastreus gebleken. Sri Lanka, dat de status van middel ontwikkelde economie had verworven, is teruggevallen tot een bankroete staat met honger en armoe, schrijft Jelte Wiersma.

Gotabaya Rajapaksa won in 2019 de presidentsverkiezingen onder meer door zijn belofte de landbouw binnen tien jaar biologisch te maken. Hij kreeg daarvoor volop lof, vooral uit het Westen. In april 2021 was het zover: alle 2 miljoen landbouwers in Sri Lanka moesten biologisch gaan produceren. De import van kunstmest werd verboden. Het gevolg is verwoestend gebleken.

Kunstmest bande honger uit in Sri Lanka

Sri Lanka (bijna 23 miljoen inwoners) produceerde altijd genoeg rijst, het belangrijkste bestanddeel van de maaltijden, om de eigen bevolking te voeden. Juist dankzij moderne landbouwtechnieken was het land – onder meer door subsidies op kunstmest en de import van gewasbeschermingsmiddelen – vanaf de jaren zestig zelfvoorzienend geworden en had het honger uitgebannen. Dat is voorbij. Sri Lanka moet nu rijst kopen op de wereldmarkt. De prijzen van voedsel zijn inmiddels zo hoog, dat de Sri Lankanen dat nauwelijks kunnen betalen. Economen in het land roepen al op te stoppen met het afbetalen van buitenlandse schulden om het vrijgekomen geld te gebruiken voor aankoop van buitenlandse rijst. Dat betekent dat Sri Lanka bankroet is.

Honger

Lees ook deze spraakmakende column van Simon Rozendaal: Groen (en links) maalt niet om honger in Afrika

Vóór het biologische experiment was Sri Lanka een thee-exporteur. De beroemde theesoort Ceylon, de vroegere naam van het eiland, is wereldwijd bekend. De thee-export zorgde voor de instroom van harde valuta waarmee brandstoffen, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen konden worden gekocht. Maar die stroom is opgedroogd. De economische klap is mede zo groot omdat het land door corona-lockdowns twee jaar lang toerisme-inkomsten misliep. De geldreserves van de staat en bedrijven waren daardoor al minimaal.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.