Premium Lock Het studentencorps is een emancipatie-machine

30 juli 2022Leestijd: 4 minuten
Amsterdamse Studenten Corps (ASC). Foto: ANP

De ophef over ‘sperma-emmer’ laat zien dat Nederland nog niet begrijpt wat echte emancipatie is, schrijft Zihni Özdil. Die gaat namelijk over aansluiting vinden bij een ‘stam’ die jou verder brengt.

Een van de boeken die ik in mijn studententijd las en die mijn wereldbeeld veranderden, was The Ecological Indian, geschreven door antropoloog Shepard Krech.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Na de Tweede Wereldoorlog is er in toenemende mate een mythe gevormd over Amerikaanse indianen als pure wezens die in volledige harmonie met de natuur leefden. Volstrekte onzin, toont Krech aan. Amerikaanse indianen waren gewone mensen zoals u en ik.

Zo hadden de Piegan Blackfoot-indianen duizenden jaren lang een traditie waarin jongemannen kuddes bizons over een klif van 20 meter hoog jaagden. Die bizons stortten bij bosjes hun dood tegemoet. Hun karkassen stapelden zich op en rotten weg. Dit deden de jongemannen niet om een of andere ‘ecologische balans’ te herstellen, schrijft Krech.

Nee, dit deden ze voor de fun.

Ze lachten zich kapot als de bizons te pletter vielen. Het was de bedoeling dat jongens die op het punt stonden om man te worden, ook meededen aan deze – zo heet het echt – Head-Smashed-In Buffalo Jump.

Ik zie het al voor me. Een jongen die voor het eerst mag meedoen. Helemaal opgewonden van de adrenaline, want deze rite is niet zonder gevaar.

Terwijl de jongen meerent, wordt hij uitgedaagd en geplaagd door de ervaren mannen ‘Kom op! Is dit alles wat je hebt? Durf je niet? Mietje!’

Een ontgroening, zo u wilt.

Het belang van stamvorming

De ophef van deze week doordat er beelden uitlekten van jongens van het Amsterdamse Studentencorps die zeggen dat vrouwen ‘sperma-emmers’ zijn, herinnerde mij aan het belang van stamvorming.

Sinds het prille begin van de homo sapiens vormen wij mensen stammen. Die stamvorming gaat altijd gepaard met initiatierites, oftewel ontgroeningen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw