Premium Lock Stop Ruslands poging om de wereld te verhongeren

14 juni 2022Leestijd: 2 minuten
Een Tsjechische egel in een Oekraïens graanveld. Foto: ANP

Voedselprijzen rijzen wereldwijd de pan uit. Het is het gevolg van Ruslands oorlog tegen Oekraïne. Wereldwijd dreigen miljoenen mensen te sterven van de honger of  te vluchten voor de honger. Oekraïne moet worden geholpen zijn graan te exporteren, schrijft Victor Pak.

Rusland zaait dood en verderf. Op het strijdtoneel in Oekraïne door steden en burgers te bombarderen en door Russische soldaten allerhande martelingen en standrechtelijke executies te laten uitvoeren,  ook buiten oorlogsgebied. De strijd in Oekraïne dreigt te resulteren in een tekort aan voedsel wereldwijd.

Miljoenen mensen zijn afhankelijk van Oekraïens graan

Oekraïne en Rusland zijn samen goed voor een kwart van de wereldwijde graanproductie. Miljoenen mensen zijn van de oorlogvoerende landen afhankelijk voor hun voedsel. Vooral landen in Afrika en Azië importeren op grote schaal voedzame Oekraïense granen. Sinds het uitbreken van de oorlog bereiken die granen nauwelijks de wereldmarkt. De export nam afgelopen mei met de helft af ten opzichte van een jaar eerder.

Dat leidt tot stijgende prijzen en vormt in het Westen een bijdrage aan de torenhoge inflatie. In Nederland gaat de aandacht nu vooral uit naar de toenemende energieprijzen, maar de voedselprijzen stijgen ook hier in een rap tempo. In mei waren voedingsmiddelen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 9,1 procent duurder dan een jaar eerder.

Dreiging van hongerdood kan grote vluchtelingenstromen op gang brengen

De Russische president Vladimir Poetin gokt erop dat de empathie voor Oekraïne en zijn inwoners afneemt wanneer de Amerikaanse en Europese consument de torenhoge voedsel- en energieprijzen beu zijn.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw