Philip van Tijn Premium Corner

Ook de solidariteit met Oekraïne heeft een houdbaarheidsdatum

05 juni 2022Leestijd: 5 minuten

In het Westen wordt Oekraïne plaatsing voor het WK voetbal gegund, net als de winst van het Songfestival vorige maand. Maar de solidariteit wordt pas echt getest als ‘wij’ er zelf onder moeten lijden, bijvoorbeeld door stijgende energiekosten, voedselschaarste of zelfs een dreigende kernoorlog, schrijft Philip van Tijn. Hoe echt en bestendig is onze steun aan Oekraïne?

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Bij mijn weten is er geen opinieonderzoek over geweest, maar ik denk dat 85 procent van de Nederlanders afgelopen woensdag hoopte dat Oekraïne zou winnen van Schotland en dat hetzelfde percentage die voorkeur vanavond, zondag 5 juni, heeft tegen Wales. Niks tegen Schotland, niks tegen Wales, allebei aardige en fatsoenlijke landen. Maar zoals in menig land geldt ‘Alles voor het vaderland’ is het nu in menig land ‘Alles voor Oekraïne’.

Als Oekraïne vanavond wint en de eindronde van het WK voetbal in Qatar haalt, komt het land in een poule met de twee landen die samen zo ongeveer alle wapens leveren waarmee Oekraïne de Russen bestrijdt: de Verenigde Staten en Engeland. Gelukkig voor het evenwicht is Iran het vierde land in die poule.

Bij het recente Eurovisie Songfestival zal het niet wezenlijk anders zijn geweest, al werd de 85 procent niet gehaald omdat onze S10 ook meedeed (en S11 werd).

Hoe echt is deze liefde en hoe bestendig staan wij achter Oekraïne? En is dat terecht?

Oekraïne-Rusland, Poetin-Zelensky: prototype good guy tegen bad guy

Om met het laatste te beginnen: ja, er is nauwelijks een andere mogelijkheid. Het is het prototype van de good guy tegen de bad guy, gepersonifieerd in de beide leiders: de sluwe, meedogenloze, door grootheidswaan bevangen dictator Vladimir Poetin tegenover de kleine, dappere, democratisch gekozen president-tegen-wil-en-dank Volodymyr Zelensky, die tot de grote leiders van een volk in oorlogstijd is gaan behoren.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Hoe ver gaat onze solidariteit met Oekraïne?

Maar ook in beide volkeren, belichaamd in hun krijgers: de Russen notoire oorlogsmisdadigers en verkrachters, die bovendien hun oorlog heel dom voeren en alle strategische fouten maken die er te maken zijn. De Oekraïners, nog steeds qua manschappen en materieel in de minderheid, die onvoorstelbaar dapper hun eigen land verdedigen, zich wat meer van het oorlogsrecht lijken aan te trekken en zich hebben ontwikkeld tot slimme strategen. Een dode Oekraïner is veel erger dan een dode Rus.

Macron cum suis moeten rekening houden met kiezers, Poetin niet

Dit zwart-witbeeld heeft zeker in de eerste weken, misschien maanden, na de Russische inval geheerst. Maar op dag 103 zijn daar barstjes in gekomen. Dat is bijna onvermijdelijk, want de menselijke natuur verlangt nuances en nuanceringen. Ook is de mens van nature ongeduldig: is het daar nu nog niet afgelopen? We willen weleens over iets anders horen dan over die verkrachtingen en over al die mensen die maandenlang ondergronds leven. En het begrip ‘Donbas’ komt mijn strot niet meer uit!

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.