Marieke ten Katen Premium Corner

Plannen verhoging tabaksaccijns zijn maar halfbakken

04 juni 2022Leestijd: 3 minuten

Vanaf 2025 moet de accijns op tabak verder omhoog, met een vast bedrag per jaar. Dat zijn naar verluidt de plannen van staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, met als doel meer mensen te laten stoppen met roken. Van een echt overtuigende aanpak is daarmee nog geen sprake, schrijft Marieke ten Katen.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) van Volksgezondheid is van plan de prijs van sigaretten vanaf 2025 stapsgewijs te verhogen. Hij denkt aan een prijs van 30 tot 47 euro per pakje in 2040, zo meldde De Telegraaf woensdag. Het plan maakt deel uit van het streven naar een ‘rookvrije generatie’, zoals de ambitie uit het in 2018 gesloten Nationaal Preventieakkoord luidt, en moet meer mensen ertoe bewegen om te stoppen met roken. Maar de vraag is of dat hiermee wordt bereikt, want de plannen van Van Ooijen zijn maar halfbakken.

Lees ook het omslagverhaal terug: Zo pak je de roker echt aan

In 2040 opgroeien zonder rokers

In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat alle kinderen in 2040 moeten opgroeien zonder in contact te komen met rokers en rook. Dat betekent dat er in dat jaar geen kinderen of zwangeren meer mogen zijn die roken en dat maximaal 5 procent van de volwassenen nog rookt. En daar is nog behoorlijk wat werk aan de winkel: nu rookt nog 20 procent van de volwassen bevolking, 7 procent van de moeders rookte op enig moment tijdens de zwangerschap en het aantal dagelijkse rokers onder jongeren (16 tot 20 jaar) steeg het afgelopen jaar licht, naar 8 procent.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.