De 81-jarige Peter Koelewijn rockt dan wel dat we van het gas af moeten en aan de wind (‘waar iedereen zich zeker in vindt’) maar het is de vraag of we nu echt van het gas af moeten. Ja, van Russisch gas, maar gas is schoon en heeft de helft van de CO2-uitstoot van aardolie en steenkool. Ook kan alle energie die nu wordt gestopt in de hybride warmtepomp nuttiger aan andere prioriteiten in de energietransitie worden besteed, schrijft Simon Rozendaal.
In 1973 dichtte Peter Koelewijn de onsterfelijke regels:
‘Oh Angeline, m’n blonde sexmachine.
In Benidorm aan de Middellandse zee.
Oh, Angeline, m’n blonde sexmachine.
Brigitte Bardot telde al niet meer mee.
En iedereen riep oe, oe, oe, olé.’
Het liedje stond twaalf weken in de Top 40, al haalde het nooit de eerste positie. Dat was eerder wel gelukt met ‘Kom van dat dak af’. Dat stond in 1960 maar liefst 29 weken in de lijst van meest gedraaide muziek en was een tijdje zelfs nummer 1.
‘Hé, hé, hé
Kom van dat dak af
’k Waarschuw niet meer
Neh, neh, neh, neh, neh, neh,
Van dat dak af.’
Sinds een paar weken is een nieuwe versie van die ‘gouwe ouwe’. Niet ‘Kom van dat dak af’ maar ‘Kom van dat gas af’.
‘Kom van dat gas af.
Dat wil je niet meer.’
Niet verbazingwekkend heeft het rijmen weer een hoog zee-olé-gehalte.
‘We gaan voor de zon en gebruiken de wind,
waar iedereen zich zeker in vindt.’
‘Kom van dat gas af’: idee van ‘duurzaam energieplatform Vandebron’
Toch is de tekst niet van Koelewijn zelf. Die is bedacht door ‘duurzaam energieplatform Vandebron’, een leverancier van zonne-energie, windenergie en bio-energie.
Het filmpje (te zien op YouTube) toont de 81-jarige rocker met een groep jonge muzikanten, de New Energies. Hij legt op de website van de energieleverancier uit: ‘Op deze manier geef ik letterlijk het stokje over aan de volgende generatie. Want ook voor hen moeten we de aarde leefbaar houden.’
Tekst gaat hieronder verder
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De cruciale vraag is natuurlijk of de boodschap klopt. Ja, we moeten van Russisch gas af, maar van gas in zijn algemeenheid? Ooit misschien, maar nu nog niet. Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: aardgas heeft de helft van de CO2-uitstoot van aardolie en steenkool. De helft! Dat is ook de reden dat er nu al maanden wordt gepraat in Brussel over de vraag of gas wel of niet duurzaam mag worden genoemd. Verder is aardgas een schone brandstof, die in Nederland de lucht- en watervervuiling spectaculair heeft verminderd en datzelfde zou kunnen presteren in al die Oost-Europese landen (plus Duitsland) die nu nog steenkool of bruinkool verbranden.
Van gas af gaan, kost veel energie
Gronings gas is een goed wapen tegen Poetin, schreef Simon Rozendaal in maart
Het is ook tamelijk vermoeiend om van het gas af te gaan. Het kost veel energie, in overdrachtelijke zin: inzet, enthousiasme, betrokkenheid. Peter Koelewijn doet zijn best, minister Hugo de Jonge toert het hele land rond om de hybride warmtepomp aan de man te brengen, overal zitten ondernemers en ambtenaren te brainstormen. En wat voor geld geldt (je kunt het maar één keer uitgeven), geldt ook voor betrokkenheid.
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.