Premium Lock Felle acties boeren mede verklaarbaar uit absolutisme van besluit kabinet

30 juni 2022Leestijd: 4 minuten
Dinsdagavond stonden de boeren op de A12 bij Babberich in de richting van Arnhem. Hier hebben ze onder andere hooibalen, autobanden en pallets in de berm gelegd en vervolgens in brand gestoken. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Persbureau Heitink

Gedwongen door de rechter nam het kabinet een besluit dat atypisch is. In de Nederlandse bestuurscultuur passen geen absolutistische maatregelen gericht op één groep. Het verklaart mede de felheid van de reacties, schrijft Arendo Joustra. Over de echo van de Toeslagenaffaire.

Iedereen die verbaasd en, terecht, verontwaardigd is over de harde acties van sommige boeren, zou zich het volgende moeten afvragen. Hoe zou ik, hoe zou mijn beroepsgroep, reageren als vanuit het verre Den Haag wordt verordonneerd dat eenderde van mijn vakgenoten moet stoppen met zijn werk? Eenderde van de ambtenaren. Eenderde van de leraren. Eenderde van de journalisten.

Boeren

Lees ook dit commentaar van Arendo Joustra: Actievoerende boeren gaan in de fout en politie is naïef bezig

Als je houdt van je werk, denk je niet aan verplicht ophouden. Daar heb je bij de planning van je leven, van je investeringen en van je carrière geen rekening mee gehouden. Stoppen rond je pensioendatum, okay, dat zit in de planning, maar zelfs dan is het niet altijd makkelijk. Maar dat ex cathedra opgedragen krijgen door de overheid, hoe rationeel ook beredeneerd en hoe parlementair ook goedgekeurd, voelt als een totale afwijzing.

De radicale ingreep van het kabinet heeft iets absolutistisch

En misschien klopt het wel helemaal niet dat eenderde zijn werk moet staken. Dat moet nog blijken als de provincies komend jaar elk voor zich de balans opmaken. Maar gezien het door het kabinet verspreide kaartje en de eerdere uitspraken van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot dat de veestapel moet worden gehalveerd, is die indruk ontstaan. Ook doordat boeren verwachten dat met een forse vermindering van het aantal dieren hun bedrijf niet meer rendabel is.

Het radicale besluit van het kabinet heeft iets absolutistisch. En dat past niet in de Nederlandse bestuurlijke traditie. ‘Schikken en plooien’ is al eeuwen het devies, zoals de politicoloog prof.dr. Hans Daalder heeft aangetoond met een verwijzing naar de erfenis van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Het is polderen, of niet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Bent u abonnee en heeft u al een account?

Log dan hier in

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw