Arendo Joustra

Actievoerende boeren gaan in de fout en politie is naïef bezig

29 juni 2022Leestijd: 2 minuten

Actievoerende boeren doen hun zaak geen goed door onschuldigen te intimideren, misdrijven te plegen en publieke eigendommen te vernielen. Tegelijk is de politie wel erg naïef als ze denkt het woonhuis van de minister tegen trekkers te kunnen beschermen met een paar dienstautootjes, vindt Arendo Joustra.

Terecht gaat de politie de boeren opsporen en aanhouden die dinsdagavond misdrijven hebben gepleegd bij het huis van minister Christianne van der Wal. Dat het om misdrijven gaat, constateerde directeur Willem Woelders van de Nationale Politie dezelfde avond nog in het NOS Journaal.

Er zijn veel beelden beschikbaar en net als na de avondklokrellen in januari 2021 moet het voor de politie niet al te moeilijk zijn om de actievoerders uiteindelijk op te pakken. De minister voor Natuur en Stikstof was op het moment van de intimiderende acties zelf niet thuis, maar haar gezin wel.

Actievoerende boeren keren zich tegen hulpverleners

Niet alleen bij de residentie van de VVD-bewindspersoon gingen actievoerende boeren, gezien de beelden, dinsdag over de schreef. Ook elders in het land werden, volgens berichten, agenten bedreigd, brandweerlieden in gevaar gebracht met vuurwerk, en politiewagens beschadigd. Nog los van de veel overlast gevende blokkades van snelwegen en het stichten van bermbrandjes.

Uiteraard staan ook hier de beste stuurlui aan wal. Maar je hoeft geen heel goede stuurman te zijn om de Nationale Politie een verwijt te maken. Het was de derde keer dat de actievoerders het huis van de minister bezochten. Het getuigt van naïviteit als je dan als Nationale Politie denkt dat je met dienstwagens haar huis  kunt beveiligen tegen trekkers en gespierde veehouders.

Geen sterk verweer van  Woelders van de Nationale Politie

Woelders, als directeur bij de Nationale Politie verantwoordelijk voor het ‘bewaken en beveiligen van leden van het Koninklijk Huis of andere belangrijke personen’, verweerde zich dinsdagavond in het NOS Journaal met de constatering dat de politie niet overal tegelijk kan zijn. ‘Er zijn nog meer ministers en ook nog eens 150 Kamerleden.’ Dat is zo, maar het is toch ook weer niet zo moeilijk om te bedenken dat één huis in het bijzonder moet worden bewaakt. En wel met materiaal dat niet door sterke armen of een trekker opzij kan worden geschoven.

Tot slot is het te hopen dat al die linkse politici die, terecht, boos en geschrokken zijn en harde maatregelen tegen de actievoerders eisen, zich hun eigen woorden herinneren als globalisten en dieren- en klimaatactivisten weer eens ondernemers, CEO’s en boeren thuis ‘bezoeken’. Of anderszins publieke eigendommen vernielen of het verkeer tegenhouden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.