Premium Lock Eerste Kamer moet zich matigen: vergader alleen op dinsdagen

01 juni 2022Leestijd: 3 minuten
Eerste Kamer: plenaire vergadering verlenging coronawet. Foto: ANP SEM VAN DER WAL

De Eerste Kamer heeft maandag voor het eerst sinds 1938 een debat moeten uitstellen wegens een gebrek aan aanwezige leden. Drie bewindslieden wachtten tevergeefs anderhalf uur lang op het bereiken van het quorum (38 leden), waarna de voorzitter het debat verplaatste naar dinsdagochtend. Beperk de Eerste Kamervergaderingen tot dinsdagen, dat dwingt tot matiging, schrijft Jelte Wiersma.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie de Bruijn (VVD) bood Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD), Franc Weerwind (D66) en Gunay Uslu (D66) terecht zijn excuses aan. De drie bewindslieden waren door de Eerste Kamer opgetrommeld om – zoals elk jaar – over de staat van de rechtsstaat te debatteren.

Maar het quorum werd niet gehaald. Dat quorum is het wettelijke minimum om een vergadering te mogen houden. De Eerste Kamer heeft 75 leden. Het quorum is 38 leden, een nipte meerderheid. Maar er waren er maar 37. ‘Dit verdient niet de schoonheidsprijs’, zei De Bruijn.

Door debat Air France-KLM werd rechtsstaatdebat verschoven

De Eerste Kamer vergadert altijd op dinsdagen. Maar wegens een ingelast debat over het kopen van aandelen Air France-KLM op dinsdag, besloot de Kamer, die over haar eigen agenda gaat, het rechtsstaatdebat naar maandagavond te verschuiven.

Lees ook dit interview met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn: ‘Het openbaar bestuur lijkt op het menselijk lichaam’

Hier gaat het mis. Eerste Kamerleden worden geacht op dinsdagen in de Eerste Kamer in Den Haag te zijn. Zij krijgen ook een vergoeding die van één vergaderdag per week uitgaat. Op die andere dagen hebben Eerste Kamerleden meestal andere activiteiten. De Eerste Kamer moet dan ook zeer voorzichtig zijn om buiten de dinsdagen om vergaderingen te agenderen. Dan organiseert de Eerste Kamer zijn eigen ongelukken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw