Victor Pak

Woeste oppositie had beter onderzoek over sms’jes Rutte kunnen afwachten

20 mei 2022Leestijd: 2 minuten

De oppositie moest en zou Rutte aanvallen op zijn sms-archivering. Klunzig was het verwijderen van zijn berichten op een oude Nokia zeker, maar bewijs voor kwade praktijken van de premier ontbreekt vooralsnog. In plaats van Rutte in een debat direct bewust en ‘stelselmatig belazeren’ te verwijten, had de Kamer beter onderzoek kunnen afwachten, schrijft Victor Pak.

Halsoverkop besloot de Tweede Kamer te debatteren over verwijderde sms-berichten van premier Mark Rutte (VVD). Uit een toevallige onthulling in de Volkskrant bleek dat Rutte jarenlang dagelijks een deel van zijn berichten verwijderde en zelf besliste wat in het archief belandde. Het Kamerdebat volgde een dag later al. Geduld was beter geweest.

Terechte schaamte voor haastdebat over sms’jes Rutte

Menig parlementariër schaamde zich terecht voor de haast waarmee het onderwerp op de agenda kwam. Oorlog in Oekraïne, burgers met inflatiezorgen en de onopgeloste Toeslagenaffaire: de Kamer had genoeg te doen. Dat moest allemaal wijken voor deze haastklus.

Voor de oppositie, met de onwaarschijnlijke partners Geert Wilders (PVV) en Jesse Klaver (GL) voorop, was het voor aanvang al een uitgemaakte zaak: Rutte belazert de boel, zoals hij ‘stelselmatig’ zou doen. Het verwijderen van berichten zou passen in ‘een patroon’ van gebrekkige herinneringen (bonnetjesaffaire, dividendbelasting, Hawija). In felheid en wantrouwen leek het debat op het voor de premier zeer beschadigende 1-aprildebat van 2021 over ‘functie elders’. Rutte verdedigde zich fel.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Mocht Rutte dagelijks zijn berichten verwijderen?

De conclusies van de oppositie zijn al te gemakkelijk. Bewijs voor kwade praktijken van de premier ontbreekt vooralsnog. Mocht Rutte dagelijks zijn berichten verwijderen? De Archiefwet en Wet open overheid zijn daar niet eenduidig over. De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed gaat het onderzoeken. Klunzig is het dat Rutte jarenlang door een oude Nokia zo omslachtig werkte, maar dat maakt het nog niet kwaadaardig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.