Woeste oppositie had beter onderzoek over sms’jes Rutte kunnen afwachten

20 mei 2022Leestijd: 2 minuten
Kamer debatteert over sms-berichten op de telefoon van premier Rutte. Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De oppositie moest en zou Rutte aanvallen op zijn sms-archivering. Klunzig was het verwijderen van zijn berichten op een oude Nokia zeker, maar bewijs voor kwade praktijken van de premier ontbreekt vooralsnog. In plaats van Rutte in een debat direct bewust en ‘stelselmatig belazeren’ te verwijten, had de Kamer beter onderzoek kunnen afwachten, schrijft Victor Pak.

Halsoverkop besloot de Tweede Kamer te debatteren over verwijderde sms-berichten van premier Mark Rutte (VVD). Uit een toevallige onthulling in de Volkskrant bleek dat Rutte jarenlang dagelijks een deel van zijn berichten verwijderde en zelf besliste wat in het archief belandde. Het Kamerdebat volgde een dag later al. Geduld was beter geweest.

Terechte schaamte voor haastdebat over sms’jes Rutte

Menig parlementariër schaamde zich terecht voor de haast waarmee het onderwerp op de agenda kwam. Oorlog in Oekraïne, burgers met inflatiezorgen en de onopgeloste Toeslagenaffaire: de Kamer had genoeg te doen. Dat moest allemaal wijken voor deze haastklus.

Voor de oppositie, met de onwaarschijnlijke partners Geert Wilders (PVV) en Jesse Klaver (GL) voorop, was het voor aanvang al een uitgemaakte zaak: Rutte belazert de boel, zoals hij ‘stelselmatig’ zou doen. Het verwijderen van berichten zou passen in ‘een patroon’ van gebrekkige herinneringen (bonnetjesaffaire, dividendbelasting, Hawija). In felheid en wantrouwen leek het debat op het voor de premier zeer beschadigende 1-aprildebat van 2021 over ‘functie elders’. Rutte verdedigde zich fel.

Lees verder onder de video

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Mocht Rutte dagelijks zijn berichten verwijderen?

De conclusies van de oppositie zijn al te gemakkelijk. Bewijs voor kwade praktijken van de premier ontbreekt vooralsnog. Mocht Rutte dagelijks zijn berichten verwijderen? De Archiefwet en Wet open overheid zijn daar niet eenduidig over. De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed gaat het onderzoeken. Klunzig is het dat Rutte jarenlang door een oude Nokia zo omslachtig werkte, maar dat maakt het nog niet kwaadaardig.