Inspectie gaat onderzoek doen naar verwijderen sms’jes door premier Rutte

19 mei 2022Leestijd: 2 minuten
Kamer debatteert over sms-berichten op de telefoon van premier Rutte. Foto: ANP

Naar het verwijderen van sms-berichten door premier Mark Rutte (VVD) komt een onderzoek van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed. De Inspectie ziet toe op de naleving van de archiefwet en gaat onderzoeken of het ministerie van Algemene Zaken de archieven op orde heeft. Of Rutte de archiefwet overtreden heeft, kan de Inspectie nu nog niet zeggen.

In antwoord op vragen van EW bevestigt de Inspectie het onderzoek. Het werd gestart na berichtgeving van de Volkskrant over de sms-berichten van de premier. Rutte bleek zijn sms’jes al jarenlang dagelijks te verwijderen naar eigen inzicht. De sms’jes die hij wél wilde bewaren, stuurde hij door naar ambtenaren. Doordat de sms’jes zijn gewist, is het moeilijk om te achterhalen of dat rechtmatig – in lijn met de Archiefwet – gebeurde.

Inspectie wil langs gaan bij ministerie van Rutte

Het onderzoek van de Inspectie, onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, moet dat ophelderen. Het wordt ingesteld naar aanleiding van de uitspraken van de premier over het verwijderen van de berichten. De Inspectie is van plan om één tot twee dagen langs te gaan bij het ministerie van Algemene Zaken en daar met betrokkenen te spreken.

Onduidelijk is wanneer het onderzoek klaar is. Vanuit de Tweede Kamer klonk donderdag 19 mei in het debat over de verwijderde sms’jes de roep om voor het zomerreces tot afronding te komen. In debat met een felle Kamer zei Rutte dat hij zich altijd aan de wet heeft gehouden.

Ministeries archiveerden e-mailboxen op uiteenlopende wijze

De Inspectie zegt de laatste jaren geen signalen te hebben ontvangen dat bewindspersonen de archiefwet overtraden. Bewindslieden worden in het handboek voor bewindspersonen gewezen op het naleven van de archiefwet. Uit een onderzoek in 2018 naar de e-mail-archivering van vertrokken bewindspersonen bleek dat ministeries de e-mailboxen archiveren, maar dat de manier waarop dat gebeurt sterk uiteen liep.