Premium Lock Kabinet is blind voor urgentie energiecrisis en positie bedrijven

03 mei 2022Leestijd: 3 minuten
Hoge energierekening. Foto: ANP/Hollandse Hoogte

Het kabinet is nogal laks als het gaat om het voorbereiden van de bevolking op de energiecrisis, schrijft Arendo Joustra. Rutte IV maakt verkeerde keuzes en kan een voorbeeld nemen aan het kabinet-Den Uyl in 1973.

Nog steeds neemt het kabinet-Rutte IV de energiecrisis niet serieus genoeg. Zelfs niet nu de Russische dictator Vladimir Poetin is begonnen om lidstaten van de Europese Unie af te sluiten van het gas. Polen en Bulgarije zijn daarvan het eerste slachtoffer. Welke landen vervolgens aan de beurt zullen zijn, is afwachten. Het is een spelletje Russische roulette en Poetin zit met zijn vinger aan de trekker.

Het is vraag wat EU kan als Russische gasboycot meer lidstaten treft

De Europese Unie toont wat ze waard is en heeft de gaslevering aan Polen en Bulgarije overgenomen. Maar het is de vraag hoelang ze dit kan volhouden, vooral als veel meer lidstaten worden getroffen door een Russische gasboycot.

Russische energie

Lees ook het opiniestuk van Jeroen van Wensen: Importstop Russische energie is enige juiste besluit

Tegelijkertijd probeert de Unie zich uit alle macht te ontworstelen aan Rusland als voornaamste leverancier van energie, waarbij niet alleen moet worden gedacht aan gas, maar ook aan olie en kolen. Begin deze week waren de lidstaten hierover nog aan het onderhandelen. Hoe het besluit ook zal uitvallen, Poetin kan sneller de kraan sluiten dan de Europese Unie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw