Jeroen van Wensen

Importstop Russische energie is enige juiste besluit

25 april 2022Leestijd: 1 minuut

Het kabinet wil eind 2022 geen Russische olie, kolen en gas meer importeren. Kostbaar maar verstandig, schrijft Jeroen van Wensen. Het is om morele en geopolitieke redenen laakbaar om Poetins oorlogsmachine te blijven financieren.

Aan het eind van dit jaar, zo heeft het kabinet zich als doel gesteld, voert Nederland geen olie en gas uit Rusland meer in. Voor Russische kolen geldt al vanaf 11 augustus een importverbod, als gevolg van een afspraak binnen de Europese Unie. Ook een volledige stop op de invoer van olie en gas zal in Europees verband moeten plaatshebben, door het internationale karakter van de energiemarkt.

Lees ook dit omslagverhaal terug

Kabinet gevaarlijk laks: welvaart staat op het spel

Prijzen gas en licht blijvend hoger door uitsluiting Rusland

Het besluit om met de invoer te stoppen, is kostbaar. De prijzen van gas en licht zullen blijvend hoger liggen nadat Rusland is uitgesloten als energieleverancier. Daarvoor draaien gezinnen en bedrijven op. Bovendien is het de vraag of een invoerstop lukt. Andere landen moeten meewerken, en er zal uit de rest van de wereld voldoende aanbod van gas en olie moeten zijn.

Tegelijk neemt het kabinet het enige juiste besluit. Een fors deel van de energierekening stroomt nu nog rechtstreeks naar Poetins oorlogsmachine. Dat is om morele en geopolitieke redenen laakbaar. Daarom is het verstandig dat het kabinet hieraan zo snel mogelijk een eind wil maken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.