Premium Lock Rutte IV laat teugels te veel vieren

23 mei 2022Leestijd: 4 minuten
Overleg Rutte en Kaag met oppositiepartijen over Voorjaarsnota. Foto: ANP BART MAAT

De Voorjaarsnota van het kabinet-Rutte IV is geen feest voor hen die hechten aan een prudente omgang met overheidsfinanciën, schrijft Carla Joosten. Zo zwichtte het kabinet voor de druk van de oppositie om de koppeling van de AOW aan het minimumloon volledig in stand te houden. Ernstig is ook dat de coalitie voor het eerst in jaren het tekort boven de Europese tekortnorm laat oplopen.

Het kabinet-Rutte IV wilde de koppeling van het stijgende minimumloon deels loslaten. Van het minimumloon valt amper rond te komen. Bij de AOW ligt dat genuanceerder. Er zijn zelfs ouderen die geen AOW nodig hebben. Toch steigerde de oppositie toen het kabinet voorstelde de verhoging van het minimumloon niet volledig door te berekenen in de AOW. Het protest kwam van linkse partijen en rechtse als JA21.

Het kabinet luisterde naar dat protest, niet uit overtuiging, maar puur omdat Rutte IV hengelt naar een meerderheid in de Eerste Kamer en daartoe steun van de oppositie nodig heeft. En dus blijft de koppeling van de AOW aan het minimumloon ook bij de verhoging van 7,5 procent in drie jaar in stand. Of de gewenste meerderheid in de Eerste Kamer er komt, valt nog te bezien. JA21 – de partij die het kabinet in één klap aan genoeg steun kan helpen – vindt dat het kabinet ‘linksaf slaat’. Maar datzelfde links was ook al niet kapot van de kabinetsplannen.

Verhoging van het minimumloon is een gerechtvaardigde maatregel, omdat werken moet lonen en van het minimumloon amper valt rond te komen. Door die koppeling voor alle AOW’ers in stand te houden, lopen de kosten van een op zichzelf gerechtvaardigde maatregel op tot 2,4 miljard euro. Wat trouwens deels weer wordt gedekt door de aangekondigde verhoging van de ouderenkorting te schrappen. Dat is overigens nadelig voor ouderen met een middeninkomen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw