Premium Lock Dure oppositie over AOW

03 maart 2022Leestijd: 3 minuten
Protest voor AOW en pensioen. Foto: ANP

Links en rechts proberen in de kwestie over de koppeling aan de verhoging van het minimumloon makkelijk te scoren over de rug van AOW’ers, schrijft Carla Joosten.

Kom als politicus niet aan de AOW, want dan ben je een schietschijf voor je tegenstanders. Het CDA ging er in 1994 aan onderdoor. Drie kabinetten onder leiding van Ruud Lubbers (CDA) hadden de uitkeringen bevroren. Het CDA stelde datzelfde ook voor het volgende kabinet voor.

Eigenlijk was er weinig nieuws aan de hand: ‘bevroren’ was de AOW al jaren. Toch brak er een pandemonium uit en het CDA beleefde desastreuze verkiezingen. De partij had op de centen willen letten, maar betaalde daar politiek een hoge prijs voor.

Lees dit commentaar over de AOW van Jeroen van Wensen

Diezelfde AOW is opnieuw een politieke speelbal. Volgens 50PLUS-senator Martin van Rooijen is de AOW zelfs ‘politiek aangeschoten wild’.

Het kabinet-Rutte IV verhoogt het minimumloon met 7,5 procent. Daarvoor hebben vakbonden, maar ook werkgevers gepleit en er bestaat in de politiek brede overeenstemming over. Van het minimumloon valt namelijk amper rond te komen. Ook de bijstand en enkele andere uitkeringen, waarvan de ontvangers eveneens moeizaam kunnen rondkomen, stijgen mee. En het kabinet repareert het inkomen van AOW’ers met geen of weinig pensioen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw