Premium Lock Rusland bloedt en dat is gevaarlijk: grijpt Poetin straks naar kernwapens?

10 mei 2022Leestijd: 3 minuten
Russische militaire parade op de Dag van de Overwinning, 9 mei. Foto: Kremlin Pool Photo via AP

Rusland ziet zichzelf nog als wereldmacht vooral wegens het veronderstelde superieure leger, schrijft Robbert de Witt. Als dat een illusie blijkt, zal Poetin dan grijpen naar het militaire middel dat Rusland nog wél tot de sterkste militaire machten ter wereld maakt? Namelijk: kernwapens?

Ook voor bezoekers die alles weten van de massale slachtpartijen tijdens de Eerste Wereldoorlog, is de aanblik van de knekelhuizen rond Verdun vaak een gruwelijke ervaring. De beenderen van tienduizenden ongeïdentificeerde soldaten liggen er opgestapeld, via kleine ruitjes zie je ze liggen in het monumentale massagraf van Douaumont. Meer dan driehonderdduizend Fransen kwamen er om, de naam ‘Verdun’ heeft in Frankrijk nog altijd een dramatische lading.

Robbert de Witt is redactiechef bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Dat het in 1916 zo bloedig werd, was het gevolg van een bijzonder cynische Duitse militaire strategie met een lugubere naam: Blutapzapfung. Toen na twee jaar loopgravenoorlog duidelijk was dat geen van de partijen een overwinning op het slagveld kon behalen, kozen de Duitsers ervoor het omsingelde Verdun met opzet niet te veroveren. Ze lieten de stad in Franse handen, om het Franse leger van drie kanten te kunnen bestoken. Tot de reserves op waren en het land was ‘leeggebloed’.

Moet het Russische leger permanent worden verzwakt?

In Rusland wordt door sommigen nog altijd beweerd dat de Geallieerden een soortgelijk plan hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Terwijl het Sovjetleger miljoenen soldaten verloor in de jarenlange strijd tegen nazi-Duitsland, zouden de Britten en Amerikanen opzettelijk hebben gewacht met het beginnen van een tweede front om Duitsland van twee kanten in te sluiten. Waren de Geallieerden eerder geland in Normandië, dan waren er niet zo veel Sovjet-soldaten gesneuveld.

Lees ook dit stuk over de Baltische Staten: Eindelijk is er erkenning voor harde lijn tegen Rusland

Het hoeft niet te verbazen dat zulke Russische vermoedens van een hedendaagse ‘leegbloed-tactiek’ opnieuw zullen opduiken. Vorige maand liet de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin een nieuw doel van de Amerikaanse wapenleveranties aan Oekraïne doorschemeren. ‘We willen dat Rusland zodanig wordt verzwakt dat het niet opnieuw zoiets kan doen als het binnenvallen van Oekraïne.’ Oekraïne de middelen geven om het Russische leger permanent te verzwakken – of zelfs opzettelijk te laten leegbloeden in de Donbas? – gaat veel verder dan lijfsbehoud voor de Oekraïners.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw