Baltische staten Premium Corner

Eindelijk is er erkenning voor harde lijn tegen Rusland

09 mei 2022Leestijd: 4 minuten

De Baltische staten waarschuwden al jaren voor Rusland. Sinds de oorlog in Oekraïne is er eindelijk erkenning voor een harde aanpak van Rusland. Estland, Letland en Litouwen willen nu dat de NAVO zijn positie in de regio versterkt.

‘De Nieuwe Wereldorde-theorie dat Rusland, na 1991, geen andere landen meer zou binnenvallen, is nu echt volkomen achterhaald. We moeten helemaal opnieuw nadenken over de Europese veiligheid.’ Deze stellige woorden hadden kunnen komen uit een zoveelste analyse van de gevolgen van de Russische aanval op Oekraïne voor de orde en stabiliteit in Europa. Alleen werden ze al uitgesproken in augustus 2008, door Toomas Hendrik Ilves, de toenmalig president van Estland, kort na de Russische invasie van Georgië.

Ilves en vele andere beleidsmakers en commentatoren in de Baltische landen drongen toen al aan op een harde aanpak van Rusland en het sturen van troepen en materieel door de NAVO naar de kwetsbare noordoostelijke periferie van Europa. Er zou weinig van terechtkomen. De meeste West-Europese bondgenoten bleven geloven in de Wandel durch Handel-mantra dat economische verstrengeling en een constructieve dialoog met Rusland dat land zijn imperialistische grillen wel zou afleren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.