Premium Lock Eindelijk is er erkenning voor harde lijn tegen Rusland

09 mei 2022Leestijd: 4 minuten
Presidenten van Estland, Letland, Litouwen en Polen bezochten president Volodymyr Zelensky in Kiev. Foto: ANP

De Baltische staten waarschuwden al jaren voor Rusland. Sinds de oorlog in Oekraïne is er eindelijk erkenning voor een harde aanpak van Rusland. Estland, Letland en Litouwen willen nu dat de NAVO zijn positie in de regio versterkt.

‘De Nieuwe Wereldorde-theorie dat Rusland, na 1991, geen andere landen meer zou binnenvallen, is nu echt volkomen achterhaald. We moeten helemaal opnieuw nadenken over de Europese veiligheid.’ Deze stellige woorden hadden kunnen komen uit een zoveelste analyse van de gevolgen van de Russische aanval op Oekraïne voor de orde en stabiliteit in Europa. Alleen werden ze al uitgesproken in augustus 2008, door Toomas Hendrik Ilves, de toenmalig president van Estland, kort na de Russische invasie van Georgië.

Ilves en vele andere beleidsmakers en commentatoren in de Baltische landen drongen toen al aan op een harde aanpak van Rusland en het sturen van troepen en materieel door de NAVO naar de kwetsbare noordoostelijke periferie van Europa. Er zou weinig van terechtkomen. De meeste West-Europese bondgenoten bleven geloven in de Wandel durch Handel-mantra dat economische verstrengeling en een constructieve dialoog met Rusland dat land zijn imperialistische grillen wel zou afleren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw