Premium Lock Meldpunt over journalist Dohmen: niets mis mee

25 mei 2022Leestijd: 3 minuten
Journalist Joep Dohmen (NRC, links) en ex-gedeputeerde Ger Driessen. Foto:'s: ANP.

Ex-gedeputeerde Ger Driessen (CDA, Limburg) heeft een online-meldpunt opgezet voor mensen die zich beschadigd voelen door publicaties van Joep Dohmen (NRC). Het opzetten van het meldpunt is dan misschien een nare manier van doen, maar principieel is hier niets mis mee, schrijft Jelte Wiersma.

Driessen begint het meldpunt omdat hij – zonder dat zijn naam wordt genoemd – in een vorige week uitgebracht boek van Dohmen en collega Paul van der Steen wordt beticht van bordeelbezoek met de dienstauto toen hij gedeputeerde (2007—2011) was. Na presentatie van het boek De vriendenreünie. Limburgse praktijken stapte Driessen zelf naar voren en zei dat hij de anonieme gedeputeerde is over wie Dohmen en Van der Steen schrijven. Driessen ontkent ooit met de dienstauto bordelen te hebben gezocht. ‘Het is niet waar, het is nooit gebeurd.’

Driessen maakte zichzelf bekend omdat velen in het Limburgse wel weten dat de aantijging hem betreft. Hij wil niet dat de aantijging aan hem en andere ex-gedeputeerden blijft kleven.

Publicaties die ‘mensen persoonlijk beschadigen’

Driessen stapt ook naar de rechter. Hij hoopt dat mensen die zich in het boek ook onheus bejegend voelen zich bij het meldpunt (meldpunt-onwaarheden-joepdohmen.nl) melden voor een collectieve rechtszaak tegen Dohmen. Ook moet de website fungeren als een soort controleur waarbij beweringen van Dohmen in het boek die niet zouden kloppen, kunnen worden tegengesproken. Driessen zegt dat ‘onderzoeksjournalist Joep Dohmen zich bedient van suggesties en vermoedens zonder feitelijke onderbouwing, waardoor deze publicaties mensen persoonlijk beschadigen’.

Het meldpunt is misschien een beetje een nare manier van doen. Het is intimiderend en het bestaan ervan trekt  de integriteit van Dohmen publiekelijk in twijfel. De Nederlandse Vereniging van Journalisten, een vakbond, noemt het meldpunt bij monde van secretaris Thomas Bruning ‘meer dan schadelijk’. Bruning zegt verder: ‘In tijden waarin de journalistiek onder vuur ligt, is een dergelijke persoonlijke aanval meer dan schadelijk, zeker omdat deze komt van (ex-)politici met een voorbeeldfunctie. Het zou een goed signaal zijn als het CDA actief afstand hiervan zou nemen en royement zou overwegen ten aanzien van de initiatiefnemer van dit meldpunt.’

Dohmen is bij NRC soort anti-CDA Limburg-meldpunt

Natuurlijk is het meldpunt schadelijk. Net zoals de publicaties van Dohmen schadelijk zijn. Maar de vrijheid van meningsuiting behoudens de wet geldt voor alle burgers – ook voor (ex-)politici en journalisten. Dohmen is bij NRC ook een soort meldpunt, een anti-CDA Limburg-meldpunt. Wat Driessen doet, is niet anders dan wat Dohmen doet: feiten en meningen verzamelen, die bundelen, in een context zetten en dat openbaar maken. Dat mogen alle burgers doen. Natuurlijk kan dat onprettig zijn. Maar wie daar een einde aan wil maken, is tegen vrijheid van meningsuiting.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw