Premium Lock Kortetermijndenken leidt tot dom besluit over rotavaccin

27 mei 2022Leestijd: 3 minuten
Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens het commissiedebat over Jeugdbeleid. (foto: ANP LEX VAN LIESHOUT)

Staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen wil een vaccin tegen het rotavirus niet opnemen in het rijksvaccinatieprogramma. Zo spaart hij nu kosten uit, maar zal de rekening later veel hoger zijn, in ziektelast en geld, schrijft Bram Hahn.

Het ministerie van Volksgezondheid nam afgelopen week een besluit dat de Britten treffend penny wise, pound foolish zouden noemen: op het eerste gezicht een besparing, maar op de langere termijn een domme zet die uiteindelijk meer gaat kosten.

D66 niet-gevaccineerde kinderen

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn over vaccinatie: Coronasentiment nekt verstandig plan van D66

Het betreft het besluit om vaccinatie tegen het rotavirus niet op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma omdat er geen geld voor is. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) gaat daarmee in tegen de Gezondheidsraad, die vorig jaar adviseerde dat vaccin wel mee te nemen in het rijtje inentingen dat kinderen toch al krijgen aangeboden.

Rota-infectie kan leiden tot uitdroging

In veel andere westerse landen behoort vaccinatie tegen het rotavirus tot het standaardpakket aan vaccinaties dat jonge kinderen van overheidswege krijgen aangeboden. En uit gegevens uit Duitsland blijkt dat het aantal ziekenhuisopnamen van kinderen met het rotavirus met 70 procent is gedaald na invoering van grootschalige vaccinatie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw