Bram Hahn Premium Corner

Kortetermijndenken leidt tot dom besluit over rotavaccin

27 mei 2022Leestijd: 3 minuten

Staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen wil een vaccin tegen het rotavirus niet opnemen in het rijksvaccinatieprogramma. Zo spaart hij nu kosten uit, maar zal de rekening later veel hoger zijn, in ziektelast en geld, schrijft Bram Hahn.

Het ministerie van Volksgezondheid nam afgelopen week een besluit dat de Britten treffend penny wise, pound foolish zouden noemen: op het eerste gezicht een besparing, maar op de langere termijn een domme zet die uiteindelijk meer gaat kosten.

D66 niet-gevaccineerde kinderen

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn over vaccinatie: Coronasentiment nekt verstandig plan van D66

Het betreft het besluit om vaccinatie tegen het rotavirus niet op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma omdat er geen geld voor is. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) gaat daarmee in tegen de Gezondheidsraad, die vorig jaar adviseerde dat vaccin wel mee te nemen in het rijtje inentingen dat kinderen toch al krijgen aangeboden.

Rota-infectie kan leiden tot uitdroging

In veel andere westerse landen behoort vaccinatie tegen het rotavirus tot het standaardpakket aan vaccinaties dat jonge kinderen van overheidswege krijgen aangeboden. En uit gegevens uit Duitsland blijkt dat het aantal ziekenhuisopnamen van kinderen met het rotavirus met 70 procent is gedaald na invoering van grootschalige vaccinatie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.