Premium Lock Coronasentiment nekt verstandig plan van D66

25 mei 2022Leestijd: 3 minuten
Kinderdagverblijf Berend Botje besloot in 2019 ongevaccineerde kinderen te weigeren. Foto: ANP.

De Eerste Kamer schiet een wetsvoorstel af dat kinderopvang in staat moest stellen om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Coronasentiment gaat daarmee boven het belang van kinderen en ouders, schrijft Bram Hahn.

De Eerste Kamer heeft bijna unaniem een initiatiefwet verworpen die kinderdagverblijven de mogelijkheid moest bieden om kinderen de toegang te weigeren die niet zijn gevaccineerd tegen besmettelijke ziekten als polio en rode hond. Alleen de initiatiefnemer van het voorstel, D66, stemde uiteraard voor.

In 2020 juichte Bram Hahn het D66-voorstel toe: Alles wat vaccinatiegraad verhoogt, is welkom

Het plan van D66 stamt al van ver voor corona en was een reactie op de dalende vaccinatiegraad onder kinderen. In het kader van het Rijksvaccinatieprogramma worden alle kinderen in Nederland ingeënt tegen twaalf infectieziekten.

Die vaccins beschermen het kind zelf, maar ze dragen ook bij aan de groepsimmuniteit, zodat ziekteverwekkers geen kans krijgen zich te verspreiden. Dat is des te belangrijker omdat kinderen pas bij 14 maanden een eerste prik kunnen krijgen tegen mazelen en dus tot die tijd afhankelijk zijn van de vaccinatiegraad van de hele groep.

Die vaccinaties worden nadrukkelijk aangeraden en als iets vanzelfsprekends gezien, maar verplicht zijn ze niet. Het RIVM streeft naar een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad, en trekt aan de bel als die onder de 95 procent komt, hetgeen een jaar of tien geleden gebeurde. De vaccinatiegraad daalde gestaag tot circa 90 procent en er rezen zorgen over enkele fikse mazelenuitbraken, vooral op plekken waar veel kinderen niet gevaccineerd bleken.

Ouders willen een veilige omgeving voor hun kinderen

Tegen die achtergrond ontstond wrevel bij ouders die hun kinderen naar een kinderdagverblijf brengen, waar ze samen de hele dag in een ruimte zitten met kinderen die wellicht niet gevaccineerd zijn. Een flink aantal kinderdagverblijven besloot daarop de koe bij de hoorns te vatten en kinderen zonder de juiste vaccinaties te weigeren. Logisch, zou je denken, want ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat ze hun kinderen naar een veilige plek brengen. Een private onderneming zou bovendien zelf mogen uitmaken wie welkom is en wie niet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw