Macht en seks liggen dicht bij elkaar, bewijst D66 opnieuw

20 april 2022Leestijd: 3 minuten
D66 campagne kick-off voor gemeenteraadsverkiezingen. Foto: ANP BAS CZERWINSKI

Pechtold, Smeets, Verhoeven: de in de doofpot gestopte #MeToo-rel rond Frans van Drimmelen is niet de eerste keer dat invloedrijke mannen bij D66 zich al dan niet succesvol stortten op hoopvolle jonge partijgenoten. Het onderstreept dat scheve seksuele machtsverhoudingen in de politiek structureel zijn en niet incidenteel, schrijft Constanteyn Roelofs. D66 vormt daarop geen uitzondering.

Wekelijks verkent historicus Constanteyn Roelofs (1989) de tragikomische tegenstrijdigheden in economie en maatschappij.

Er zit een mooi moment in de Amerikaanse televisieserie House of Cards. De schurkerige president Frank Underwood spreekt voortdurend zijn kijkers toe in shakespeariaanse doorbraakjes van de ‘vierde muur’ waarin hij zich direct tot de kijkers richt. In een van die momentjes vertrouwt hij de kijkbuiskindertjes toe dat ‘A great man once said, everything is about sex. Except sex. Sex is about power.’ De ironie wil natuurlijk dat de acteur die Underwood speelt, Kevin Spacey, uiteindelijk het veld moest ruimen omdat hij zijn macht en status – power! – oneigenlijk gebruikte om jonge jongens het bed in te krijgen.

Types als Van Drimmelen hebben net iets te veel macht in partijpolitiek

De uitspraak klinkt misschien wat cynisch, maar dat verwachten we ook van zo’n machiavelliaans karakter en bovendien lijkt het er in sommige gevallen op dat dit dictum ook gewoon waar is. Neem nu de zaak die de Haagse politiek nu in z’n greep houdt omtrent het seksueel grensoverschrijdende van prominent D66’er Frans van Drimmelen. Ook zo iemand met net iets te veel macht: in de huidige partijpolitiek waar de selectiecommissies en talentscouts onevenredig veel macht naar zich toe hebben getrokken, speelt de lobbyist al jaren een sleutelrol.

Wat natuurlijk echt een probleem is, is dat zo’n sleutelfunctie ook een kennelijke macht geeft over de persoonlijke carrière van jonge hoopvolle D66’ers. Prima uit te buiten door iemand in de positie van HR-macher. Zoals uit het rapport over de werksfeer binnen de partij wel blijkt, geeft een hoge positie alle kans om je op te dringen aan jongedames in de partij die daar helemaal niet op zitten te wachten.

Handig trucje D66 dat Kaag niks wist

De spindoctors van D66 doen er nu alles aan om aan te tonen dat partijleider Kaag niet van deze specifieke zaak op de hoogte was omdat de werkelijk schokkende zaken over de betrokken privépersonen in een geheime bijlage stonden die zij nog niet had ingezien. Dat is natuurlijk een handig trucje, maar de rest van Den Haag en de parlementaire pers lijken er niet van onder de indruk.

Hoe het ook zij: het kan dat Kaag niet van alle details van deze specifieke zaak wist, maar ze moet toch zeker bekend zijn met het principe. Ze draait immers al jaren mee in de circuits waar dit soort meneertjes hun handjes niet thuis kunnen houden. Bij de Verenigde Naties wemelt het immers ook van de gevallen waar de bokken zich op frisse stagiairs storten en bij D66 ook. De sneue, lelijke hitsigheid van mannetjes met macht is immers tamelijk niet incidenteel, maar structureel en par for the course in de politiek. Politici zijn immers net mensen, en het type dat zich aangetrokken voelt tot de macht van de politiek,is kennelijk ook niet vies van seksuele machtsspelletjes.

Even een greep uit de laatste jaren: Alexander Pechtold die een stormachtige verhouding aanknoopte met een raadslid en zichzelf terugzag in de Story, Sidney Smeets die om dezelfde reden als Spacey het toneel verliet, Kees Verhoeven die er met zijn superstagiair vandoor ging… The list goes on. En dan hebben we het nog slechts over D66!

Over Van Drimmelen gingen dergelijke roddels ook al jaren en dat je een rapport niet hebt gelezen, betekent niet dat je niet hebt meegekregen wat in de Haagse tamtam al jaren rondzingt. Uiteindelijk is de politiek dirty business en hangt het maar net af van de politieke winden wie er nu weer op het hakblok van de (roddel)pers belandt.