Premium Lock Les Oekraïne voor Nederland: alleen Amerika en Verenigd Koninkrijk zijn te vertrouwen

27 april 2022Leestijd: 4 minuten
Boris Johnson en Joe Biden. Foto: Thomas COEX / AFP

De Russische aanval op Oekraïne legt bloot hoezeer het lot van democratieën in handen ligt van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het zijn deze twee landen die sinds Ruslands annexatie van de Krim in 2014 het Oekraïense leger hebben getraind en van geld en wapens hebben voorzien. In die wetenschap moet Nederland de banden met de twee verstevigen en wegblijven van prietpraat over een Duits-Frans EU-leger, schrijft Jelte Wiersma.

Weten we het nog, toen in 2016 een meerderheid van de Britse en Noord-Ierse kiezers vóór Brexit stemde? Plots ging het over ‘die Britten’. Alsof het iets vies was, waarvan afstand moest worden genomen. En wie praat over ‘Amerikaanse toestanden’, bedoelt dat negatief. Alsof Amerika een schrikbeeld is. Maar de Britten en Amerikanen blijken telkens cruciaal voor het voortbestaan van democratie, rechtsstaat en vrijheid.

Oekraïne

Helaas voor Oekraïne kregen de Amerikanen gelijk, schreef Robbert de Witt aan het begin van de oorlog

Het zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en een aantal andere Engelssprekende landen die als enige democratieën serieus zijn over de bescherming van westerse waarden. Dat blijkt dezer dagen ook weer eens in Oekraïne. Terwijl Duitsland en Frankrijk babbelen over een EU-leger en zoete broodjes bakten met de Russische dictator Vladimir Poetin, zijn het de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk die het mogelijk hebben gemaakt dat Oekraïne zichzelf kan verdedigen.

Oekraïners opgepept door training Amerika en Verenigd Koninkrijk

Sinds de annexatie van de Krim (2014) door Poetins Rusland, hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk niet alleen de zwaarste sancties ingesteld, ook hebben zij gezegd: stop, tot hier en niet verder. Het in 2014 volledig gedemoraliseerde Oekraïense leger werd bij de hand genomen, tienduizenden Oekraïense militairen werden getraind, officieren opgeleid en de Oekraïense commandostructuur gemoderniseerd, opdat de strijdkrachten in 2020 op NAVO-niveau zouden zijn.

De terneergeslagen Oekraïners kregen daardoor weer moreel. Bovendien werd een nieuwe strategie ontwikkeld. Oekraïne ervoer tijdens de strijd sinds 2014 dat het nooit genoeg man- en vuurkracht zou hebben om een Russische invasie te weerstaan. Zowel het Russische als het Oekraïense leger hanteerde dezelfde Sovjet-doctrines van directe confrontatie en dan is het een kwestie van getallen wie wint: Rusland. De nieuwe strategie betekende kort gezegd dat Oekraïense militairen met kleine groepjes en hoogwaardige Amerikaanse en Britse wapens op pad gingen om Russische tankeenheden en vliegtuigen en helikopters uit te schakelen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw