Premium Lock Aardgaswinning boven Schier draagt bij aan energieveiligheid

29 april 2022Leestijd: 2 minuten
Gaswinning bij Ameland. Foto: Peter Hilz/ANP/Hollandse Hoogte

De oorlog in Oekraïne maakt duidelijk hoe cruciaal het is om baas te zijn over eigen energie, schrijft Joris Heijn. Het is daarom van belang dat nieuwe velden worden gezocht, aangeboord, en zo verder.

De Duitsers zijn overstag. ONE-Dyas mag naar gas boren op de grens tussen Nederland en Duitsland – recht boven Schiermonnikoog. Het Nederlandse bedrijf hoopt in het gunstigste geval zo’n 2 miljard kuub aardgas per jaar naar boven de halen (Nederland gebruikte vorig jaar 40 miljard kubieke meter). Jaren lagen de Duitsers dwars. In een ‘groene’ toekomst was geen plek voor boren naar aardgas. Maar de oorlog in Oekraïne heeft ze wakker geschud. En terecht.

De Nederlandse gaswinning wordt beperkt tot ‘kleine velden’

Nederland is in de afgelopen jaren een gasimporteur geworden door het sluiten van het Groninger gasveld wegens aardbevingen. Het is een achterhoedegevecht om ‘Groningen’ voor noodgevallen achter de hand de houden. Het beton gaat in de driehonderd boorputten. Zowel kabinet als NAM wil van dit hoofdpijndossier af.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw