Joris Heijn Premium Corner

Aardgaswinning boven Schier draagt bij aan energieveiligheid

29 april 2022Leestijd: 2 minuten

De oorlog in Oekraïne maakt duidelijk hoe cruciaal het is om baas te zijn over eigen energie, schrijft Joris Heijn. Het is daarom van belang dat nieuwe velden worden gezocht, aangeboord, en zo verder.

De Duitsers zijn overstag. ONE-Dyas mag naar gas boren op de grens tussen Nederland en Duitsland – recht boven Schiermonnikoog. Het Nederlandse bedrijf hoopt in het gunstigste geval zo’n 2 miljard kuub aardgas per jaar naar boven de halen (Nederland gebruikte vorig jaar 40 miljard kubieke meter). Jaren lagen de Duitsers dwars. In een ‘groene’ toekomst was geen plek voor boren naar aardgas. Maar de oorlog in Oekraïne heeft ze wakker geschud. En terecht.

De Nederlandse gaswinning wordt beperkt tot ‘kleine velden’

Nederland is in de afgelopen jaren een gasimporteur geworden door het sluiten van het Groninger gasveld wegens aardbevingen. Het is een achterhoedegevecht om ‘Groningen’ voor noodgevallen achter de hand de houden. Het beton gaat in de driehonderd boorputten. Zowel kabinet als NAM wil van dit hoofdpijndossier af.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.