Propaganda Premium Corner

Het nieuwe Russische verhaal: álle Oekraïners zijn slecht

26 april 2022Leestijd: 6 minuten

De ‘speciale militaire operatie in Oekraïne’, zoals Rusland het noemt, moest de Oekraïners bevrijden van een repressief regime van ‘drugsverslaafde neo-nazi’s’. Maar nu na twee maanden diezelfde Oekraïners blijven doorvechten, verandert het verhaal. ‘Ze moeten allemáál worden heropgevoed.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Toen de ‘militaire operatie’ net in de tweede week was, poneerde de Russische regisseur Karen Sjachnazarov in een talkshow een bijzonder standpunt. ‘Oekraïners en hun strijdkrachten tonen saamhorigheid tegen de Russische troepen. We moeten de realiteit niet ontkennen: het lijkt erop dat de Oekraïners de afgelopen dertig jaar zijn veranderd in een verenigde natie.’

De regisseur suggereerde daarmee iets wat de hele wereld al wist: de Oekraïners wíllen helemaal niet worden bevrijd. Dat vloekte natuurlijk stevig met het vergezochte Kremlin-verhaal dat Oekraïne wordt geregeerd door ‘drugsverslaafde neo-nazi’s’ die hun eigen volk onderdrukken.

De Russen blijven tot op heden volhouden dat het Russische leger slechts militaire objecten in Oekraïne bestookt. De staatskanalen tonen voortdurend gelukkige Oekraïners die door Russische troepen uit hun schuilkelders worden gehaald, gevoed en afgevoerd naar veiliger oorden, veelal naar Rusland zelf.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.