Premium Lock Nu zijn we weer té ‘gastvrij’: het is ook nooit goed

16 maart 2022Leestijd: 3 minuten
Een man zwaait zijn vrouw en kinderen uit die vluchten naar Polen. Foto: Mykola Tys/SOPA Images/Sipa USA

Het is ook nooit goed of het deugt niet. Nu zijn Nederlanders volgens sommige opiniemakers weer té ‘gastvrij’ en is dat een beetje verdacht, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

De betrokkenheid van Nederlanders bij de Oekraïense tragedie en de bereidheid om concreet iets voor alle ontheemden te betekenen, zijn hartverwarmend. Maar het nationale opinieklimaat zou het nationale opinieklimaat niet zijn, als er niet ook een paar dissidenten zijn. Op rechts combineerde Geert Wilders een lauwwarm onthaal van de Oekraïners (‘tijdelijk en beperkt’) in één tweet met de oproep om dan wel ‘asielprofiteurs en nepvluchtelingen zoals veiligelanders en Syriërs ons land uit te gooien’. Brrr.

Op links is de originele opvatting te horen dat het warme onthaal van de Oekraïners juist verdacht is. Want: het is véél warmer dan het onthaal dat Syriërs en Afghanen ten deel viel en valt. Migratiedeskundige Leo Lucassen mocht deze dunne hypothese in nota bene een geschiedenisprogramma op de radio komen ontvouwen. Er zou sprake zijn van een ‘dubbele standaard’. De ene vluchteling is de andere niet; voor de ene zijn we ‘gastvrijer’ dan voor de andere. De ene laten we verdrinken in de Middellandse Zee, de andere nemen we in huis.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw