Philip van Tijn Premium Corner

Oekraïners meer welkom dan vluchtelingen ‘van kleur’? Racismeverwijt is onzin

13 maart 2022Leestijd: 5 minuten

Oekraïense vluchtelingen worden hartelijker ontvangen dan die uit pakweg Syrië of Somalië, zeggen wetenschappers dan wel activisten, omdat Oekraïners ‘meer op ons zouden lijken’. Beide beweringen slaan de plank mis: misschien lijken ze meer op ons, maar daar gaat het niet om, schrijft Philip van Tijn.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Tot vandaag, zondag 13 maart, zijn 4.700 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd en 11.000 opvangplekken gereed gemaakt, maar dat kunnen er 50.000 worden door de afspraken over regionale opvang. Zijn dat grote getallen? Voor de korte periode waarover het gaat – sinds de start van de keiharde invasie door de Russen op 24 februari, die we van Poetin een ‘vredesmissie’ moeten noemen – in zekere zin wel.

Maar alles is relatief, zoals we weten en vaak vergeten. In het afgelopen jaar, 2021, meldden zich in ons land 34.860 asielzoekers  en ‘nareizigers’ – een van die nieuwe verhullende termen, alsof het gaat om mensen die de vorige trein hebben gemist.

Dat is dus een getal voor één jaar, dat soms lager is, maar soms ook hoger (2015, toen ook wij dat schaften). Dat zijn de officiële cijfers, waarin dus de illegalen en de ‘veiligelanders’ niet zijn meegenomen. Bijna al deze mensen komen van buiten Europa en bijna zonder uitzondering zijn zij ‘van kleur’, getint, donker of hoe je dat ook wil en mag noemen.

Antropologen doen hun wetenschappelijke duitje in het zakje

Niettemin kun je al een beweginkje opsnuiven waarin de vraag wordt gesteld waarom wij die Oekraïense vluchtelingen zo hartelijk, empathisch en met open armen ontvangen, een houding die de aanhangers van het beweginkje bij vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika niet zo is opgevallen. Kan dat te maken hebben met de omstandigheid dat die Oekraïners meer op ons lijken dan de Somaliërs en zou de huidskleur daarin niet een beduidende rol spelen?

Het zijn niet de eersten de besten die deze retorische vragen stellen; het zijn mensen die ervoor hebben dóórgeleerd, type sociaal of cultureel antropoloog, onderzoeker aan een van onze universiteiten, soms zelfs universitair docent en ook nog een enkele professor.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.