Premium Lock Einde aan coronamaatregelen, maar geen plan voor de lange termijn

16 maart 2022Leestijd: 3 minuten
Minister Ernst Kuipers kondigt einde coronamaatregelen aan. Foto: ANP SEM VAN DER WAL

Tijdens een persmomentje kondigde minister Ernst Kuipers het einde aan van twee jaar coronamaatregelen. Heel fijn, maar er zijn nog wel wat losse eindjes, schrijft Bram Hahn.

Vanaf 23 maart verdwijnen nagenoeg alle coronamaatregelen in Nederland, zo kondigde minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) op de tweede dag van de gemeenteraadsverkiezingen aan. Dus geen anderhalve meter afstand meer, geen testen voor toegang, geen mondkapjes en alleen nog in isolatie als je positief test.

De relevante cijfers geven op het eerste oog ook voldoende aanleiding om deze stap te zetten. Ondanks torenhoge aantallen positieve tests na de vorige versoepelingsronde zijn de aantallen coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de intensive care niet schrikbarend gestegen. Toch benadrukt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers dat de pandemie nog niet voorbij is.

Kwetsbaren zijn op zichzelf aangewezen

Want het virus gaat nog altijd rond en wie niet voldoende bescherming heeft, is nog altijd kwetsbaar. Dat geldt (behalve voor vaccinweigeraars) voor de oudste inwoners van Nederland, wier afweer ook na vaccinatie niet altijd voldoende bescherming kan bieden tegen het virus, maar ook voor heel wat jongere mensen die om medische redenen niet kunnen worden gevaccineerd of bij wie het vaccin niet voldoende effect sorteert.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw