Bram Hahn Premium Corner

Einde aan coronamaatregelen, maar geen plan voor de lange termijn

16 maart 2022Leestijd: 3 minuten

Tijdens een persmomentje kondigde minister Ernst Kuipers het einde aan van twee jaar coronamaatregelen. Heel fijn, maar er zijn nog wel wat losse eindjes, schrijft Bram Hahn.

Vanaf 23 maart verdwijnen nagenoeg alle coronamaatregelen in Nederland, zo kondigde minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) op de tweede dag van de gemeenteraadsverkiezingen aan. Dus geen anderhalve meter afstand meer, geen testen voor toegang, geen mondkapjes en alleen nog in isolatie als je positief test.

De relevante cijfers geven op het eerste oog ook voldoende aanleiding om deze stap te zetten. Ondanks torenhoge aantallen positieve tests na de vorige versoepelingsronde zijn de aantallen coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de intensive care niet schrikbarend gestegen. Toch benadrukt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers dat de pandemie nog niet voorbij is.

Kwetsbaren zijn op zichzelf aangewezen

Want het virus gaat nog altijd rond en wie niet voldoende bescherming heeft, is nog altijd kwetsbaar. Dat geldt (behalve voor vaccinweigeraars) voor de oudste inwoners van Nederland, wier afweer ook na vaccinatie niet altijd voldoende bescherming kan bieden tegen het virus, maar ook voor heel wat jongere mensen die om medische redenen niet kunnen worden gevaccineerd of bij wie het vaccin niet voldoende effect sorteert.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.