Premium Lock Hoeveel bewijs wil de vaccintwijfelaar nog krijgen?

10 maart 2022Leestijd: 4 minuten
Huisarts Bunyamin Meral ( midden) geeft voorlichting over corona en vaccinaties in Rotterdam. Foto: ANP

Onderzoek naar de bijwerkingen van de coronavaccins toont keer op keer aan dat ze veilig zijn, schrijft Bram Hahn. Hopelijk maakt dat langzaamaan een eind aan de voortdurende vaccintwijfel, want die prikken hebben we nog wel even nodig.

De mRNA-vaccins zouden volgens sommigen een gevaarlijk experiment vormen, je DNA onherroepelijk veranderen, tot onvruchtbaarheid leiden en zelfs verantwoordelijk zijn voor de plotselinge dood van verder kerngezonde topsporters.

Vooral op sociale media wemelt het sinds de komst van de eerste coronavaccins van dit soort aantijgingen, die meestal gepaard gaan met een oproep om je niet te laten prikken. Het zijn niet alleen onbeduidende wappies zonder aanhang, maar ook influencers met een aanzienlijke schare fans, zoals model Doutzen Kroes, en zelfs een enkel lid van de Tweede Kamer. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet herhaalt keer op keer zijn mantra ‘Whatever you do, don’t take the “vaccine”!’  Het woord vaccin staat om raadselachtige redenen tussen aanhalingstekens. Vindt Baudet het geen vaccin, of zo?

Afkeer van overheid uitte zich in wantrouwen tegen vaccin

Hoe het ook zij, de enorme afkeer van de coronaprikken kwam vooral voort uit argwaan en haat jegens de overheid die de bevolking oproept en aanmoedigt om naar de vaccinatiestraat te gaan. Maar die afkeer uitte zich vervolgens in irrationele, niet-onderbouwde en vaak vergezochte argumenten tegen de vaccins zelf.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw